Поред штете од потреса Каламбуре трпе и психичко и вербално малтретирање

Серија јаких потреса која погађа Банију од 28. децембра 2020. године уништила је многе објекте, а многи су лакше или теже оштећени. Статичари су процјењивали штету и према томе власници кућа су добијали наљепнице које одговарају степену штете.

С обзиром да се банијско тло не смирује већ више од две недјеље многе куће су претрпјеле додатна оштећења па тако постоје случајеви кућа које су добиле зелену наљепницу, која означава да је кућа употребљива, у међувремену претрпјела додатна оштећења и онемогућила безбједан боравак.

Тако је било и са кућом породице Каламбура из Уметића код Хрватске Костајнице.

„Потрес је направио хаос на имању које сам купио својом уштеђевином ,нико ми никад није ништа дао, нити сам тражио. Сад сам очајан, уплашен и разочаран“ – прича нам Далибор Каламбура и наставља:

„Кућа ми је добила зелену наљепницу под упозорењем , кажу није за жуто али су нам рекли да пратимо пукотине. Након њиховог одласка, неких 7 дана послије, појављују се многобројне нове мање пукотине. Кућа је велика, пукла је напола, дека је пукла на 3 мјеста, а темељ на 2 мјеста.“

Пукотине су врло озбиљне и брзо се шире, а Далибора највише плаши да од тежине куће дека не пукне и не поклопи његову породицу која је у приземљу, а нема гдје другдје да се склони.

„Спавамо крај врата. Ја стражарим. По цијелу ноћ не спавам. Дијете од 8 година ми је уплашено. Нисам се никоме обраћао за помоћ али сад морам јер се у међувремену ситуација промијенила. Све ми је около срушено. У стару шупу сам привремено смјестио ствари из куће али и она је оштећена. Зид је пукао и помјерио се у страну“ – каже Далибор.

„Због дјетета се обраћам за помоћ. Ако је могуће некакав контејнер да добијемо јер ме свакодневне нове пукотине плаше“ – очајан је Далибор.

Мука не иде сама

Али да зло не спава никада, у случају породице Каламбура доказ је и тај да нажалост, свакодневно трпе психичко и вербално малтретирање на националној основи од стране комшије Хрвата и његових рођака, досељеника из босанске Посавине. Прије два дана десио се и инцидент у којем је Далиборова супруга физички нападнута.

„Прије два дана у складишту опћине Доњи Кукурузари у мјесту Уметић, нападнута ми је жена. Повриједили су јој раме након чега је завршила на хитној и хирургији. Нападач је био у прслуку Црвеног крста. Полиција је обавијештена али засад није било реакције. – прича узнемирени Далибор.

Око Далибора људи добијају стамбене контејнере, дијете му спава у чизмама али , како каже, најлакше би му било када би престало психичко малтретирање и вербалне увреде које свакодневно трпи.

„У овом нашем случају да се бар растеретимо психички, јер овакав живот је немогућ“ – закључује Далибор Каламбура.

Извор: Banija Online

Нема коментара

Напишите коментар