Породица Париповић са Баније: Сви су нас заборавили!

Пуно је тужних прича на Банији у посљедње двије године. Ево већ трећу зиму, народ у Глини и селима Глинским, зимује у контејнерима. Без крова над главом. Обнова, у земљотресу порушених кућа и објеката за становање, који је овај крај погодио крајем децембра 2020. године, тече преспоро. Међу онима који и данас гледају у небо надајући се да ће зима бити блага или да ће им бар Бог помоћи је породица Париповић.

“Живим у селу Козаперовица надомак Глине. Радила сам у јавним радовима на пола године, и тако. Уговор ми је истекао сада не радим нигдје. Ни моји укућани не раде. Имам супруга, сина, снаху и унука који име тек три мјесеца. Стање је тешко.
Живимо јако бједно са социјалном помоћи од 1000 кн. Бранка Бакшић Митић ме уписала ако прођем за служење немоћних ако не прођем, не знам шта ћемо. Сналазимо се како знамо и умијемо, вели на почетку приче Сања Адамовић Париповић
Земљотрес каже памти као да је јуче био. Задесио их је у дворишту. Био је то дан који ће, збори, дуго памтити.

“Син ми је дошао из ноћне смјене тога јутра. Радио је на пилани и као да је предосјетио да ће се нешто дешавати није му се спавало. Негдје око пола десет је отишао да спава. Када је почело да тресе и дрма он није чуо ста се дешава а ми нисмо могли до њега пошто се није могло ходати, само нас бацало назад. Али мој супруг је ипак успио да уђе у кућу и упртио га и изнио ван. Било је језиво. Када смо мало дошли себи од страха, морали смо кров поправљати да нам кућа не кисне. У кући је све попадало по поду, у ходнику је сва попуцало и носиви стубови који држе кућу једва стоје. Шта да кажем осим јад и бједа. Да ми није Бранке, ништа не бисмо имали” присјећа се тих тешких дана Сања Адамовић Париповић.

“Моје комшије нису баш пуно настрадали, имају бијеле и зелене наљепнице. Село је забачено нико није знао за нас неколико дана. Били смо јадни. Захваљујући Бранки Бакшић Митић добили смо монтажну кућицу. Цивилна заштита није направила ни воду нити канализацију. Још то нису урадили иако су обећали. Нема ко нас све није преварио.” тужно збори Сања.

У кућици се тако сада не може становати . Понуђено им је каже да им кућу направи Република Србија. Ипак нису прошли а породица Париповић још увијек не зна за разлоге зашто се то догодило. Каже нам да је и СНВ на овом простору дијелио грађевински материјал, али да га они, ето, ипак нису добили.

“Да вам право кажем изгубила сам сваку наду да ће се неко сјетити нас пошто смо већ више пута преварени и зато не вјерујемо никоме док год не видимо фирме да почну градити кућу. Да и моја дјеца имају гдје да буду”, са тугом збори Сања Адамовић Париповић надајући се ипак да ће и њима сванути нека боља јутра.

У акцију помоћи Банији, почетком јануара ове године укључио се и “Мозаик пријатељства” из Бањалуке, с циљем да се прикупи новца како би се помогло народу на Банији.. Позивом на број 1415 сви могу даривати 1КМ народу Баније, који трећу зиму зимује без крова над главом. Стога Будимо људи, будимо Људи за Људе, поручују из Удружења грађана Мозаик пријатељства.

Љубинко Спасојевић; ЕЛТА ТВ ХД

Преузето са: Банија онлајн

 

Нема коментара

Напишите коментар