Порука митрополита Амфилохија: Судите мени, ослободите Јоаникија

Молимо оне који су на власти да под хитно ослободе невиног епископа Јоаникија и његове свештенике. Aко треба неко да буде хапшен и суђен, нека то да буде митрополит црногорско-приморски, насљедник Светог Петра Цетињског, поручио је црногорским властима митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије упутио је поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника поруку којом тражи да они буду ослобођени.

– За празник Светог Василија Острошког, слава му и милост, обратио сам се народу од ћивота Светог Василија, обратио сам се истог дана и из саборног храма Светог Василија у Никшићу позивајући сав народ да у духу и у име Светог Василија заједнички прославимо тог великог светитеља Божијега, да се једним срцем и једном душом загрлимо код његовог ћивота. Данас поздрављам народ у Црној Гори од ћивота Светог Петра Цетињског, а јуче смо у име Епископског савјета упутили саопштење за јавност гдје смо замолили државне власти да невино затворене владику Јоаникија и свештенике под хитно ослободе из затвора. И рачунали смо да ће се то догодити – наводи митрополит.

Додаје да се то, на жалост, није догодило и то је „изазвало реакцију народа, иако смо ми у том саопштењу позвали народ да остане својим домовима, да се мирно и спокојно помоле Богу, да се саборно помоле Богу за здравље и спасење свих људи који болују од тог и других вируса и да би се избјегли било какви грађански сукоби и неспоразуми у Црној Гори“.

Видео: Порука митроплита Амфилохија

– На жалост, власт то није испоштовала и зато је дошло до синоћњих збивања у Црној гори гдје су настрадали вјерници, она дјеца која су пребијена у Пљевљима и у исто вријеме чувари реда, што је трагично за све нас, трагично за Црну Гору, трагично пред свијетом и Европом. Зато се обраћам од ћивота Светог Петра Цетињског да се вратимо Богу Љубави, да се вратимо једни другима у љубави, без обзира каквих опредељења били у Црној Гори: вјерских, националних, политичких и других. Да се вратимо узајамности, братској слози и слободи. То је оно што је суштинско, што и данас поручујем и молим оне који су на власти да под хитно ослободе невиног епископа Јоаникија и његове свештенике који су у затвору и да се прекину ове диобе и ова сукобљавања која су у Црној Гори присутна не од јуче него још од времена Светог Петра Цетињског, а нарочито након 1945. године, од времена оног савременог братоубилаштва и богоубилаштва – наводи Амфилохије.

Каже да као „насљедник Светог Петра Цетињског, осјећа обавезу да позове на братску љубав како би завладала љубав у Црној Гори – додајући да је то „насушна потреба“.

– Ако неко има да да одговара за нешто, ја молим оне који су на власти – ја ћу то и написати у писму господи предсједнику и премијеру ових дана – да одговарам ја. И ако треба неко да буде хапшен и суђен, нека то да буде митрополит црногорско-приморски, наследник Светог Петра Цетињског. И ако је крив, нека буде суђен – поручује Амфилохије и подсјећа да „неће бити први митрополит који је суђен“.

– Ја молим све, ако неко треба да буде суђен за то што се догађа у Црној Гори и за збивање народа у Црној Гори, онда треба прије свега мене да суде. Ја сам спреман да изађем на суд и да, ако треба, будем и осуђен и пет, и десет година, и колико год треба… – наводи Амфилохије.

Он је замолио садашњу власт у Црној Гори „да престане да злоупотребљава саму себе и органе власти против народа“.

– А у исто вријеме, молимо и народ да својим понашањем не изазива власт него да се заједнички сви потрудимо, цјеливајући мошти Светога Петра, помиритеља и исцјелитеља, и Светога Василија Острошкога, да се објединимо у братској љубави и заједници, са свим разликама које су нам својствене. То је моја молба, да не кажем и мој захтјев и потреба – рекао је митрополит.

Он је поручио народу да је „црква била и остала са њим“ и додао да литије које су одржаване у Црној Гори нису политичке, како су их неки проглашавали, већ „литије народа који се догодио, који се вратио и хоће да се врати ћивоту Светога Петра и моштима Светога Василија Острошкога и да ходи њиховим путем.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар