Постхумна одликовања за 29 бораца из Дервенте, Модриче и Вукосавља

Изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић и начелник општине Дервента Милорад Симић уручили су данас у овој општини 29 постхумних одликовања Медаља заслуга за народ за погинуле борце Војске Републике Српске са подручја општина Дервента, Модрича и Вукосавље.

Постхумно је одликовано 17 бораца из Дервенте, седам из Модриче и пет из Вукосавља.

Којић је истакао да су српски борци и хероји дали највредније, живот за слободу и Републику Српску.

“Поводом Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра – Дана погинулих и несталих, предсједник Републике донио је указ о додјели 282 постхумна одликовања”, рекао је новинарима Којић.

Он је додао да је од 2012. године у Српској додијељено 2.145 постхумних одликовања чиме се указује поштовање и пажња према породицама и страдалима који су дали живот за слободу у којој живе данас грађани Српске.

“Ово је начин сјећања и памћења. Не смијемо дозволити да заборавимо све наше борце и цивиле који су страдали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату”, додао је Којић.

Он је истакао да је, према попису који је урадио Републички центар за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица, од 1992. до краја 1995. године више од 35.000 бораца и цивила страдало, погинуло или убијено.

“То не смијемо да заборавимо, морамо интензивно да се бавимо културом сјећања и памћења”, истакао је Којић.

Начелник општине Дервента рекао је да је српски народ кроз ратове у прошлости много страдао.

“Ми на овај начин исказујемо поштовање, иако се не можемо никада одужити нити се породицама могу надомјестити њихови најмилији”, рекао је Симић.

Јелена Лазаревић из Дервенте је преузела постхумно признање за дједа Радивоја, истакавши да је све што се догодило дједу у протеклом рату јако страшно и да је породица захвална за уручено одликовање.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар