Постхумно одликовано 45 погинулих бораца Војске Републике Српске

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра Дана погинулих и несталих, постхумно је одликовано 45 погинулих бораца Војске Републике Српске. Из кабинета предсједнице, Медаља заслуга за народ, уручена је породицама погинулих бораца из Козарске Дубице и Приједора.

Борац Војске Републике Српске Радинко Грбић из Козарске Дубице погинуо је 1994. године на Орашју. Медаља заслуга за народ, уручена је његовој супрузи.

– Значи нам много. Да су нам поштовани и цијењени, то што су изгубили своје животе – каже супруга Божана.

Козарска Дубица, Костајница и Нови Град сутра се сјећају и дана када је Хрватска извршила агресију на сјеверозападни дио Српске. Борци Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995.године да потисну хрватску војску преко Уне.

– Ми знамо да је ово само мали дио дуга који имамо према свима онима који су уградили своје животе у темеље Републике Српске и дијелове свога тијела и своју крв, али је важно да имамо приступ такав и да имамо осјећај да те људе никада не заборавимо и да их се увијек сјећамо када год је то могуће – истакао је Слободан Жупљанин, изасланинк предсједнице Српске.

Члан Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Здравка Карлица поздравила је одлуку о постхумном одликовању свих погинулих бораца Војске Републике Српске.

Она је нагласила да је много људи страдало у протеклом рату, а да се још увијек трага за више од 2.650 погинулих Срба.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић захвалио је предсједници Републике Српске и њеном изасланику у настојању да се додијелом постхумних одликовања искаже поштовање и сјети људи који су положили животе за слободу и Републику Српску.

Он је нагласио да ће Република Српска и општина у складу са могућностима ће наставити да помажу породице погинулих бораца, њихове супуге и дјецу.

– Ти људи никада не смију да буду препуштени забораву. Они живе у нашим срцима и темељима Републике Српске, нагласио је Рељић и подсјетио да се у Козарској Дубици сутра обиљежава 25 година од одбране подручја општине и западних граница Републике Српске од хрватске агресије у септембру 1995. године – поручио је Рељић.

Козарска Дубица, Костајница и Нови Град у септембру 1995. претрпјеле су велика разарања, а за ове злочине, нико није одговарао.

Преузето са: РТРС

Коментари
  • Bolje ikad no nikad da se poginuli borci i žrtve ne zaborave.Hvala predsjednici RS…
    ‘ Ko će se sijetiti boraca – žrtava iz RSK?
    Nek svi počivaju u miru božjem!

    четвртак, 17. септембар 2020.

Напишите коментар