АКТУЕЛНО:

Потписан споразум са САД о нормализацији економских односа

Предсједник Србије Александар Вучић и косовски премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти потписали су у Бијелој кући споразум са америчким председником Доналдом Трампом о нормализацији економских односа.

19:26 – Нису били лаки дани за Србију, све се убрзава

– Ово су били не лаки за нас. Имаћемо и много важне састанке у Бриселу, чекају нас важни састанци. Све се убразава. Одавде идемо у Брисел, не идемо кући у Београд – нагласио је председник Србије Александар Вучић.

Он се захвалио људима у Србији, на подршци.

– На бризи, што су вјеровали у нас и што воле своју Србију. Србија добро иде напријед -истакао је Вучић.

19.27 – „У овом споразуму немамо чега да се стидимо“

За Србију је ово веома важан споразум и немамо чега да се стидимо, поготово кад се има у виду да су САД земља која је признала независност самопроглашеног Косова, изјавио је предсједник Вучић.

19.11 – Договорен мораторијум у трајању од годину дана

Вучић је истакао да је Приштина навела да ће због тога да имају кризу владе, јер годину дана нема чланства ни у једној међународној организацији, нема признавања.

– То је потврдио и Гренел, као што и ми у тих годину дана не тражимо отпризнавање – навео је Вучић.

19.10 – САД ће гарантовати спровођење судских одлука о манастирима

Договорена је, наводи предсједник Вучић, заштита и промовисање слобода религија и посебно заштиту религијских објеката и имплементацију судских одлука које се тичу СПЦ.

– Овим смо добили да САД кроз билатерални споразум и са нама и са њима гарантују да ће се судске одлуке спорводити у дело за наше вејрске објекте на Косову и Метохији. То се односи и на Пећку патријаршију и за Дечане – напоменуо је  Вучић.

18.54 – Вучић: Такси више нема

Председник  Србије Александар Вучић изјавио је да је приштинска делегација рекла да ће све да потпише само да се врати тачка 10.

– Хоти је на томе десет пута инсистирао. Они су се обавезали својим уговором са Американцима да ће да приступе мини-Шенгену. Тиме ћемо да обезбиједимо слободан проток људи, капитала, услуга. То је за све нас од фантастичног значаја. Такси више нема – казао је предсједник.

18.50 – Отварање Фонда за развој САД у Србији

Предсједник Вучић изјавио је да је само за Србију предвиђено отварање фонда за развој САД, а тога нема за било кога другог у региону.

– То ће значити јак сигнал свим кредитним агенцијама. Показује колико је Америка заинтересована да ради са Србијом. Американци ће са нама радити пројекте – истакао је предсједник Вучић.

18.46 – Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је данас потписан билатерални споразум са САД.

18.40 – Трамп: За овакав споразум биле потребне деценије

Амерички предсејдник Доналд Трамп оценио је, после потписивања споразума у Бијелој кући, да су за овакав потез биле потребне деценије.

18.32 – Имамо споразум у руци, који нам даје прилику да економски још више цијели регион напредује, изјавио је за Тањуг из Вашингтона министар финансија Синиша Мали, после потписивања споразума између Београда и Приштине у присуству америчког предсједника Доналда Трампа.

18:22 – Вучић: Одличан састанак са Трампом

– Одличан састанак са председником САД Доналдом Трампом у Овалној соби – написао је предсједник Србије Александар Вучић на Инстаграму.

18.21 – Предсједник Србије Александар Вучић позвао је америчког предсједника Доналда Трампа да посјети Србију.

18.13 – Вучић: Постоји много разлика, ово је велики корак напријед

Предсјендик србије Александар Вучић изјавио је да између Београда и Приштине постоји много разлика, али да је ово велики корак напријед, преноси Ројтерс.

17.57 – Потписан споразум у Бијелој кући

Предсједник Србије Александар Вучић и премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти потписали су у Бијелој кући споразум са америчким предсједником Доналдом Трампом о нормализацији економских односа.

17.50 – Трамп: Постигнут продор ка економској сарадњи

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је у Бијелој кући да су Београд и Приштина посвећени економској нормализацији и да је постигнут продор ка економској кооперацији, преноси Ројтерс.

17:08 – Предсједник Србије Александар Вучић стигао је на састанак у Бијелу кућу.

17:06 – Још није почео састанак у Бијелој кући.

Репортер РТС-а из Вашингтона јавља да састанак у Бијелој кући још није почео.

Прије неколико минута испред хотела у коме је одсејла приштинска делегација и даље стоји колна возила која није кренула ка Бијелој кући.

Из албанских извора се сазнаје да дио албанске делегације није задовољан споразумима и да су одложили одлазак у Бијелу кућу.

Српска делегација је кренула ка Бијелој кући.

Предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти потписаће договорене економске споразуме у присуству Трампа. У документу нема тачке о узајамном признању.

Предсједник Трамп ће након тога одржати са њима кратак састанак у Овалној канцеларији.

Када је ријеч о распореду за данас, Вучића очекује и сусрет са државним секретаром САД Мајком Помпеом.

Не зна се шта ће бити теме разговора, али се очекује да ће Вучић поменути заштиту црквених имања на КиМ и да ће подсјетити Помпеа да Приштина већ годинама није спровела у дјело оно што је потписала у Бриселу, а то је формирање Заједнице српских општина.

Вучић је синоћ рекао новинарима да би могао да се очекује добар споразум.

Послије јучерашњег састанка са представницима Приштине у Бијелој кући Вучић је рекао да је одбио тачку која говори о међусобном признању и да се она више неће појављивати у документима.

Премијер самопроглашеног Авдулах Хоти изјавио је након састанка да је постигнут напредак у економским питањима.

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри поздравио је напоре Београда и Приштине и поручио да економска нормализација значи посао за младе, нове инвестиције, стабилну и јаку економију.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар