Повећање наталитета као приоритетан задатак Републике Српске

У Републици Српској је, фудбалском утакмицом која је одиграна дана 12.09.2019. године на Градском стадиону Бања Луке, између ветерана Фудбалског клуба Црвена Звезда и екипе ветерана ФК “Борац“, као и ревијалном утакмицом између љекара и новинара Републике Српске означен почетак кампање за подизање свијести о значају повећања наталитета. Утакмице су пред пуним стадионом одигране у организацији новоосноване фондације “Дјеца нам се рађала“ која је тим догађајем промовисала наталитет и породицу као највећу вриједност у друштву. Догађају је присуствовало највише руководство Републике Српске. Почетак утакмица обиљежиле су химне Републике Српске и Републике Србије које су извела дјеца Основне школе “Свети Сава“ из Бања Луке. Поред фудбалских мечева, програм су употпунили Маринко и Марко Роквић, као и “Тропико бенд“. Почетак утакмица су симболично озваничила дјеца која су пустила балоне у ваздух, док је сам почетак меча и први ударац извео легенда Црвене Звезде Драган Џајић. Прву утакмицу одиграли су доктори Универзитетско клиничког центра Републике Српске и састав новинара Републике Српске под називом “Седма сила“, док су послије њих на терен изашли ветерани Борца и Црвене Звезде међу којима је био и Маринко Роквић.

Предсједник фондације “Дјеца нам се рађала“ Владо Ђајић обратио се свима присутнима:

– Када погледам око себе и видим вас у оволиком броју слободно могу да кажем да је оснивање фондације већ сада оправдано и већ сада дало резултата. Јуче смо од званичника Републике Српске чули да Република Српска креће у одлучну борбу против бијеле куге са јасном пронаталитетном политиком. Хвала им што су ту данас са нама. Сматрамо да се у ту борбу морамо укључити сви јер то у овом тренутку мора бити приоритет сваког појединца и државе у цјелини. Живимо у време нових вриједности, новог начина живота и нових правила који намећу предност у стицању материјалног богатства, а губитку слободног времена и емоција. У кругу вриједности модерног човека све је мање простора за дјецу и породицу. Због тога морамо бити одлучни да то у нашој држави не дозволимо већ да приоритет дамо правим вриједностима: породици, дјеци, љубави и хуманијем односу према људима. Давно је Линколн рекао: “Човек никад није виши него када се савије да би помогао детету.“ А ми додајемо “Никада није јачи него када се поклони пред трудницом“. Кад год је сретнете, осмјехните јој се и захвалите јој се за још једног новог становника Републике Српске.

– Фондација “Дјеца нам се рађала“ вас позива и замољава да нам слиједећа година буде година рађања и ако не одласка, онда бар одгађања одласка из Републике Српске. Молим вас да свако од вас да свој допринос, рекао је Ђајић.

Поводом почетка ове веома значајне кампање за Републику Српску, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је изјавила:

– Подржавам све активности које су у оквиру наше приче о већем броју становника Српске и побољшаној демографској слици. То је нешто око чега треба да будемо окупљени – подржати институције које настоје побољшати живот грађана, младих брачних парова, а што подразумева и рад на пронаталитетним мјерама.

Жељка Цвијановић је такође изјавила да сви треба да буду окупљени око оваквих активности и подрже институције и организације из невладиног сектора које желе градити бољу будућност.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је такође присуствовао и подржао овај догађај, истакао је да је ово прилика да се људи окупе око дивне идеје и да се скрене пажња на значај повећања наталитета у Републици Српској.

– Друштво има осјећај и потребу да скрене пажњу на проблем рађања и да подстакне све људе, мајке прије свега, да доносе лаке одлуке у том погледу, рачунајући на општедруштвену подршку, рекао је Милорад Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је подршка наталитету у Републици Српској заједнички задатак свих, да се дјеца рађају и да се тиме јача Република и останак на овим просторима. Истакао је да је Влада Републике Српске имала стручну анализу питања наталитета у Српској и да ће у наредном периоду на основу тога предузети све потребне мјере како би се повећао број становника Републике Српске.

Легенда Црвене Звезде Драган Џајић поводом почетка кампање “Деца нам се рађала“’ у Републици Српској саопштио је да је Фудбалски клуб “Црвена Звезда“ са задовољством подржао кампању.

У данашње вријеме када се са свих страна покушава урушити породица, одлука Републике Српске да крене у борбу против беијле куге је једна од најзначајнијих одлука коју је њено руководство донијело. Породица је одувијек представљала основу нашег друштва, а повећање наталитета је подједнако важно као и политичка, економска, културна и свака друга борба коју Република Српска свакодневно води за свој опстанак.

  Новинар Српског кола

                                                                                                                                                                           Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар