Поводом Видовдана, славе насеља „Бановци-Дунав“, oдржан је  традиционални турнир у балотању

 

„БАНОВЦИ –ЧАРУГА“ ЗА КОРАК ИСПРЕД СВИХ


Поводом Видовдана, славе насеља „Бановци-Дунав“, 18 екипа је учествовало 30. јуна на традиционалном турниру у балотању.  Једна од четири екипе из овог насеља, које су учествовале на турниру, „Бановци-Чаруга“ у неизвјесном мечу, у полуфиналу је савладала врло добру екипу Бачке Тополе резултатом 16-15,  каснијег освајача трећег мјеста. У финалу их је дочекала екипа „Адица“ Нови Сад, који су раније савладали „Повратнике“ из Болеча 16-14. Готово да је фото финиш одлучивао о побједнику, јер је неколико тренутака прије краја резултат на семафору гласио 18-18. Тада, уз подршку публике, можда и бољег познавања терена и веће концентрације, домаћини „Бановци-Чаруга“ освајају три поена за редом и овогодишњи турнир, организован четврти пут за редом, у једном од урбаних насеља Општине Нова Пазова. 

Велика врућина, у недјељу 30. јуна, није омела играче из 18 екипа, да се до посљедњег атома снаге боре за сваки поен, али и да се међусобно друже, поједу, попију и на крају запјевају.

 

ВОЈВОДИНА У МАЛОМ


Турнир је почео у 10 часова, и 18 екипа подјељено је у шест група, тако да побједници иду даље у четвртфинале, као и двије најбоље другопласиране екипе. Алфа и омега овог турнира Велибор Мирчетић, по доласку у Бановце, нам је рекао да се овај турнир одржава већ четврту годину, да је његов повод слава насеља „Бановци-Дунав“ (општина Стара Пазова) и да од екипа очекује фер и коректну борбу, а и да побједи најбољи. Такмичари су дошли из свих дијелова Војводине и Београда, гдје је овај спорт веома популаран, а могло се видјети и чути, да балоте већином играју они чије је поријекло из Далмације.

„ Највише екипа дошло је из Војводине. „Панчево 1 и 2“ и „Занатлије“ су стигле из града на Тиси и Дунаву, из сусједног Банатског Новог Села стигла је „Печењара Шуша“, са сјевера Војводине су нам дошле екипе Суботице и Бачке Тополе, као и екипа Станишића, Нови Сад представљају „Адица“ и „Обровац“, а нису нас заборавиле ни комшије из Батајнице, они наступају под именом „Милијаш“. Имамо и четири домаће екипе „Земо“, „Бановци-Југ“, „Замец“ и „Бановци-Чаруга“. Када томе придодамо још четири екипе из Београда „Повратници“ Болеч,  „Паврџак“ и „Буковица“ из Миријева и „Стари Вујадин“, то је укупно 18 екипа“, таксативно набраја Мирчетић, додајући да је свака екипа уплатила котизацију од 3 000 динара.

„Од наведених средстава сви такмичари имају доручак и ручак (роштиљ, прасеће печење), плаћени су и пехари и медаље, а најбољој екипи биће враћена котизација. Правила су прецизирана на почетку, све партије се до финала играју до 16 поена, а финале до 21“, каже за „Српско коло“, Велибор Мирчетић, пред почетак осмине финала.

У међувремену су извучени парови четвртфинала. Креће такмичење, сунце још увијек неумитно пржи, почиње са околних клупа и крајишка пјесма, а карташи се прихватили „бришкуле“ и „трешета“.  Жеђ се гаси соковима, пивом и шприцером..

 

ПОНАШАЊЕ ЕКИПА И ИГРАЧА ЗА СВАКУ ПОХВАЛУ


Полагано се завршавају четвртфиналне партије. „Повратници“ из Болеча су први полуфиналисти, одмах након њих „Топола“ добија „Печењару Шуша“ са 16-15, мада су Банаћани у једном тренутку водили 15-6, чиме се још једном потврдило правило да је и балота, као и лопта, округла.

„Адица“ тријумфује над домаћинима „Бановци – Југ“ тијесно 16-15, али довољно за полуфинале. На крају, част домаћинима Бановцима спашава „Чаруга“, побједом над екипом „Земо“ увјерљиво 16-4.

„Повратници“ на „Адицу“, „Чаруга“ на „Тополу“… Једно је сигурно да ће Далматинци проћи, у свакој екипи их је највише… Понавља се полуфинале, Новосађани бољи од Болечана 16-14, а након 13-13 и до краја неизвјесне борбе, добрим играњем и освјањем одлучујућа  два поена, Душко Дукић, уводи „Чаругу“ у финале… Семафор показује „Бановци –Чаруга“ – „Топола“ Бачка Топола 16-15.

Пада мрак, пале се рефлектори, долећу и комарци, све више публике на ногама… Играчима не смета, сконцентрисани су на игру, гледаоци се од комараца бране на разне начине само њима знане. За треће мјесто лакше него што се очекивало, убједљиво Топола је са више од десет поена разлике савладала већ уморне „Повратнике“ из Болеча…

Није лако ни судијама, тешко се сагињати, мјерити, али оно што је красило читав овај турнир је свакако фер-плеј понашање сваке екипе и појединца, мада су резултати били крајње неизвјесни до посљедњег поена.

Затим креће меч који доноси радост побједнику, тугу пораженом… Ниже се поен за поен или „пунат“, за „пунат“, како би рекли балоташи и све тако до 18-18. У том тренутку прелама екипа „Бановци-Чаруга“… Најбољи за балином, добрим „ваљањем“ Вуковић „троши“ више противничких балота, а Дукић и Павасовић доносе побједу својој екипи… Да је било и обрнуто не би било незаслужено… Стисак руке противнику и честитке од срца…

Остаје да се подјеле медаље и пехари, направи заједничка фотографија… До неког новог турнира  у балотама, реванша, али прије свега дружења. Новосађани већ најављују нови сусрет на њиховом терену, већина учесника потврђује учешће…

Остаје чињеница да Крајишници, поготово Далматинци, нису заборавили „ићи“ на балоте и да су овај спорт понијели са собом, као и много шта другог, као подсјећање на родни крај и традицију његовану вијековима.

Тект и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

РЕЗУЛТАТИ И ПЛАСМАН


 

ЧЕТВРТФИНАЛЕ

„Повратници“ Болеч – „Милијаш“ Батајница 16-14
„Бановци –Чаруга“„Земо“ Бановци 16-4
„Бановци-Југ“„Адица“ Нови Сад 13-16
„Печењара Шуша“ Банатско Ново Село – „Топола“ Бачка Топола 15-16

 

ПОЛУФИНАЛЕ

„Повратници“ Болеч – „Адица“ Нови Сад 14-16
„Бановци –Чаруга“ – „Топола“ Бачка Топола 16-15

 

ЗА ТРЕЋЕ МЈЕСТО

„Повратници“ Болеч – „Топола“ Бачка Топола 6-16

 

ЗА ПРВО МЈЕСТО

„Бановци –Чаруга“ -„Адица“ Нови Сад 21-18

ПОБЈЕДНИЦИ

„Бановци –Чаруга“

  1. Дукић Душко
  2. Павасовић Милан
  3. Вукoвић Душан

 

ДРУГОПЛАСИРАНИ

 „Адица“ Нови Сад

  1. Љеваја Невен
  2. Пекић Мићо
  3. Матић Милорад
  4. Симић Милан

 

ТРЕЋЕ МЈЕСТО

„Топола“ Бачка Топола

  1. Лазиница Шпиро
  2. Павлица Миле
  3. Марић Зоран

НЕИЗВЈЕСНО ДО САМОГ КРАЈА


Непосредно по завршетку турнира, за „Српско коло“, изјаве су дали представници три првопласиране екипе. Заједнички став им је био да је турнир добро организован и да је игра била веома фер и коректна, као и суђење.

Душко Дукић „Бановци –Чаруга“

„Овај турнир одликују двије ствари. Велики број екипа и велики број квалитетних играча. Само су ситнице одлучивале ко ће се попети на побједничко постоље, а о томе најбоље свједоче резултати. Задовољан сам како је играла наша екипа, а посебно сам срећан што је полуфинални меч одлучен једним хицем, када сам од њихових пуната, освојио два за нашу екипу и тиме је меч завршен. Честитке, прије свега, мојим саиграчима, али и противницима у полуфиналу и финалу.  Чињеница је да у овом спорту само један може бити први, а драго ми је да смо данас то били ми, јер смо тиме као домаћини увеличали Видовдан, славу нашег насеља Бановци – Дунав“, прича у даху професор Душко Дукић, до 1991. године Задранин, у ратним дана Кашићанин, данас становник овог насеља.

Љеваја Невен „Адица“ Нови Сад

„Било нам је лијепо овдје у Бановцима и драго ми је што смо учествовали на овом турниру на који долазимо сваке године. Свако воли да буде први, али нисмо незадовољни ни другим мјестом. Ми смо најискуснија екипа, по годинама, а требало је издржати преко 10 сати такмичења. Домаћа публика, пад концетрације на крају, мало и среће за противника, све су то одлучујуће нијансе. Честитам побједницима, а очекујемо реванш на турниру код нас у Новом Саду“, прича нам Невен Љеваја родом из Радучића код Книна, капитен екипе „Адица“ Нови Сад.

Марић Зоран „Топола“ Бачка Топола

„Прије свега, желим да се захвалим домаћину на доброј организацији. Мало је било вруће, велики број екипа је учествовао, тако да је на крају дошло до умора, што се код наше екипе видјело у полуфиналу, када смо можда и испустили побједу. Искрено се надам да се и слиједеће године видимо овдје, а од вашег листа очекујемо да испрати и наш турнир“, рекао је, за „Српско коло“, Зоран Марић, најбољи „пуцач“ турнира.

Нема коментара

Напишите коментар