Одржана 10. Личка олимпијада у Апатину

 

У Апатину се чува личка традиција


Традиционално ове године, 6.7. на теренима Бање Јунаковић одржана је 10. Личка олимпијада. Пријавило се 15 екипа. Од којих су двије женске екпипе, Унске пастрмке и Вучице са Пљешевице, а такмичење између њих било је ревијалног типа.

Манифестацију организује општина Апатин са идејом његовања и развијања историјског и традиционалног културног и спортског наслијеђа личког народа. На Личкој олимпијади наступило је више фолклорних друштава и мушких и женских пјевачких група. За организацију је био задужен предсједник општине Апатин Милан Шкрбић са сарадницима. Не смије се заборавити да је Личка олимпијада наставак Личког вишебоја који је одржан 11 пута од 1999. до 2009. године.

Двије екипе Џими комерца, екипа Удружење Личана Никола Тесла Београд, Лички мајкани Колут, Друштво српских домаћина Београд, Завичајни клуб Личана Срб, ССД Вучјак Српски Брод, Нови Жедник, Горски вуци Уб, Лички соколови Апатин, Ћиро личка калдрма Београд, Крајишки витеозови Бањалука, Крајишници Банатско Велико Село, Унске пастрмке и Вучице са Пљешевице борили су се у у девет дисциплина – вучење куке, скок у даљ и вис, претезање штапа, трчање по брвну, обарање руке, пењање уз стожину, бацање камена са рамена и надвлачење конопа.

На самом почетку екипе су представиле своје учеснике кроз свечани дефиле, а у току дефилеа на бини се одржавао културно-умјетнички програм гдје су наступали ЖПГ Огњиште, ГКУД Дунав из Апатина, МПГ Унски бисери из Апатина, МПГ Завичајног удружења Петар Кочић из Апатина, МПГ Ћиро личка калдрма из Београда, МПГ Крајолик из Суботице и МПГ Бачки Грачац.

Након културно-умјетничког програма надметање је почело.

У дисциплини Вучење куке побједник је Саша Станић из екипе Џими комерц, друго мјесто освојио је Милан Видак – Лички соколови Апатин, док је треће мјесто припало Ђорђу Никшићу из екипе Џими комерц 2.

Најуспјешнији у дисциплини Скок у даљ из мјеста био је Александар Крајишник из екипе Џими комерц који је скочио 3,30 м, 2. мјесто освојио је Радован Видачић – Лички соколови Апатин (3,10), а треће је припало Ратку Башићу Крајишки витезови Бањалука са резултатом 2,97м.

Побједник Александар Крајишник из Шапца нам је рекао да се припремао за ово такмичење.

– Такмичим се дужи низ година, сваке године сам на побједничком постољу, некад први, некада други, зависи од спремности. Ове године сам био баш спреман. Имао сам по први пут тренера, Ђукић Јована из Горњег Милановца. Сваки дан сам тренирао, што је уродило плодом – рекао је Крајишник.

За дисциплину Претезање штапа златну медаљу освојио је Далибор Зелен из Џими комерца 2, сребром се окитио Саша Станић из Џими комерца, а треће мјесто је освојио Јован Станковић из екипе Лички соколови Апатин.

Надметање између такмичара из екипа Џими комерц и Џими комерц 2 било је напето, али је ипак на крају побиједио Далибор Зелен.

– Било ми је тешко у финалу да побједим, јер познајем такмичара Сашу Станића. Ове године сам ја побједник, сљедеће ће можда он. Припремамо сам се мјесец и по дана – рекао нам је Далибор Зелен.

Најбржи у Ходању по брвну био је Велибор Јовић из екипе Горски вуци – Уб са убједљивим резултатом 5,45 секунди, нешто спорији био је Александар Катић – Џимикомерц (5,54) а трећи је био Марко Јовић – Крајишки витезови Бањалука (5,77)

Велибор Јовић долази већ трећу годину заредом.

– Сваке године сам освајао поене, али сада први пут прво мјесто. Не припремам се специјално за ову дисциплину, али тренирам фудбал, па сам у кондицији. Волимо да долазимо у Апатин јер је овдје одлично дружење, а и ова манифестација доприноси очувању личке културе и традиције – рекао је Велибор Јовић из Уба за чијим столом су се могли дегустирати разни домаћи производи.

Најснажнији у Обарању руке био је Иван Весић из Џими комерца, 2. мјесто освојио је Горан Жепина Лички соколови, треће мјесто је освојио Војкан Стојадиновић Џими комерц 2.

За ову дисциплину није потребна само физичка снага, него и психичка спремност и концентрација.

– Дуго се приремамо да бисмо се показали најбоље у неколико секунди, понекад и годинама се припремамо за неке турнире. Посљедњих година освајам злато или сребро – рекао је побједник Иван Весић.

Скок у вис је била прилично запажена дисциплина гдје је Александар Крајишник бриљирао са резултатом 155 цм и измамио громогласан аплауз. Друго мјесто је освојио такође одличан скакач Ратко Баштић из Бањалуке (140 цм), а треће мјесто је припало Радовану Видачићу  из Личких соколова (130 цм).

Најбржи у Пењању уз стожину био је Јован Ступар из екипе Џими комерца 2 који је за 6,22 секунди дотакао звонце и поред златне медаље освојио и шунку, 2. мјесто је припало Аљоши Вуковићу – Лички мајкани Колут (10,22), а 3. мјесто Марку Јовићу – Крајишки витезови Бањалука (10,67).

У Бацању камена са рамена најбољи је био Александар Новаковић Лички соколови Апатин са резултатом 14,74 м и постигао нови рекорд олимпијаде, 2. мјесто Милош Марковић Џими комерц (14,27), а 3. мјесто је освојио Александар Бундало Џимикомерц 2 (13,22)

Џими комерц је била екипа која је освојила прво мјесто у Навлачењу конопца, 2. мјесто Крајишки витезови Бањалука, 3. мјесто Џимикомерц 2.

Трка у врећама – дјеца

  1. мјесто Елена Ћопић
  2. мјесто Милош Узелац
  3. мјесто Андреа Миочиновић

Најстарији учесник био је Илија Бурсаћ – Ћиро личка калдрма.

Најмлађи учесник била је Јелена Добријевић са свега 5 година.

Пласман екипа

  1. Џими комерц – 1.000 бодова
  2. Џими комерц 2 – 700 бодова
  3. Лички соколови Апатин – 540 бода

Џими комерц по десети пут осваја прво мјесто, што су касније и прославили уз музику и печење са пријатељима. Поред новчане награде освојили су и печено јагње, ракију, пиво и статуу Исуса Христа од Ликовне колоније Колут – Мандић. Статуу је направио Душан Рајчић.

На крају Олимпијаде сумирали смо утиске са организаторима, па смо прво разговарали са предсједником Општине Апатин Миланом Шкрбићем.

– Задовољан сам јер се традиција одржава и наставља. Послије овог такмичарског дијела увијек се до дубоко у ноћ слави. Код мојих пријатеља из Српског четничког покрета, има жива музика, а у склопу Ибарских вечери 56. по реду гост је Јован Перишић , овдје ћемо бити до неких 22 часа и онда се сви премјештамо у Апатин на Трг – рекао је Шкрбић.

Судија који сваке године испрати све дисциплине је Драган Опала.

– Олимпијада је протекла фер и коректно. Наша највећа добит је што долазе људи из других градова, из Републике Српске. Жалимо што нису могле да дођу екипе Српски соко Невесиње и Требињски тигрови из Требиња, момци који су много јаки и били би велика конкуренција осталим екипама. Олимпијаду је увеличало и ревијално такмичење дјевојака – рекао је Опала

– Ми смо почели по узору на личке традиционалне игре, и прво смо се звали Лички вишебој. Имамо камен за дисциплину бацање са рамена који је стар преко сто година из Дивосела, али смо хтјели да уведемо још нешто што би било атрактивно, па смо увели скок у вис – рекао је Опала за Српско коло.

Послије такмичења, Крајишници из Уба, Апатина, Суботице, Бачке Тополе, Колута, Београда, и многих других мјеста наставили су своје дружење. Било је ту и Банијаца, Кордунаша, Славонаца, Далматинaца… који сваке године радо долазе у Апатин на Личку олимијаду.

Текст и фото
Драгана Бокун

Коментари
  • Ovde se već svake godine unapred zna da će ekipa Džimija pobediti i pošto ovo nije profesionalno takmičenje, trebalo bi zabraniti učešće plaćenim takmičarima

    недеља, 18. августа 2019.

Напишите коментар