Предсједник САНУ: Подржавамо СПЦ у ЦГ у очувању идентитета и историјске истине

Костић је нагласио да је СПЦ најстарија српска институција која завређује поштовање.

Предсједник Српске академије наука и умјетности (САНУ) Владимир Костић оцијенио је да при рјешавању питања Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори треба градити мостове, а не копати ровове.

„Извршни одбор САНУ био је међу првим званичним институцијама које су дале подршку Српској православној цркви и инсистирао на рјешавању тих ствари. И даље инсистирамо на грађењу мостова, а не на копању ровова“, рекао је Костић на конференцији за новинаре на којој је представио активности САНУ за први квартал ове године, преноси Н1.

Костић је, понављајући подршку СПЦ, указао да би САНУ могла да помогне у разматрању историјских, политичких, религијских, културних и других проблема који настају услед корака какав је црногорски Закон о слободи вјероисповјести.

Он је рекао да САНУ са Српском православном црквом има блиске односе о чему свједочи читав низ заједничких акција, без обзира да ли им се, по различитим питањима, слажу ставови.

Костић је нагласио да је СПЦ, без обзира да ли је неко вјерник или не и шта мисли о актуелној ситуацији у Црној Гори, најстарија српска институција која завређује поштовање.

Извршни одбор САНУ је у децембру изразио подршку СПЦ у Црној Гори, односно Митрополији црногорско-приморској, примјећујући да је суочена са нападима власти у Црној Гори и са жељом да очува свој идентитет и интегритет, као и историјску истину.

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар