Предсједништво Савеза логораша очекује подизање нових оптужница

Предсједништво Савеза логораша Републике Српске очекује подизање нових оптужница за некажњена страдања Срба у логорима на подручју ФБиХ и Хрвастке. Након сједнице Предсједништва су истакли и да ће од Владе Српске затражити више средстава за социјалну и здравствену заштиту својих чланова.

У четири логора у Оџаку било је заточено око 1.300 заробљеника – 864 мушкарца, а остало су биле жене, дјеца и старци. Међу њима и Милан Милетић из Оџака, који је провео 135 дана у логорима у Оџаку, Броду, Славонском Броду и Осијеку.

– Ја сам један од страдалника који је сексуално злостављан као мушка особа. Био сам по свим затворима, тучен пет до шест пута дневно, вођен на свакаква испитивања, на разне начине мучен – рекао је Милетић.

Међу најстрадалнијим су били српски цивили и заробљени борци Војске Републике Српске из Посавине. Комитет за прикупљање података утврдио је да је осим Дервенте, било 36 злогласних логораза за Србе. Само у Брчком и околини је регистровано 19.

– Мислим да је свима познато, да је овдје у Буквичком платоу страдало и било заробљено око 2.500 људи. Оно што је најгоре, највише су страдали цивили – рекао је Милорад Митровић, предсједник Удружења логораша Брчко.

Иако је познато и одавно документовано страдање већине од 50 хиљада српских логораша, кажњено је само њих неколико за Силос у Тарчину и Лору у Хрвасткој. Ускоро нове оптужнице, против починиоца, наредбодаваца и планера систематског заробљавања Срба.

– Све остало је на чекању. Очекујемо ових дана да ће бити подигнуте још 24 оптужнице, везано управо за оне који су чинили злочине над овим становништвом – истакао је Анђелко Носовић, предсједник Савеза логораша Српске.

Незадовољни социјалним статусом због непостојања закона, Предсједништво логораша тражи од Владе да им се на други начин обезбиједи више средстава за живот, јер су, како кажу, здравствено најугроженији.

Влада Српске је, кажу, најавила да ће помоћи у снимању дугометражног документарног филма о системастком оснивању логора за Србе у ФБиХ и у Хрватској, о страдањима, мучењима и батинањима, од чијих је посљедица умрло око хиљаду српских заробљеника у казаматима или неспоредно након изласка из логора.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар