Представљен зборник докумената о геноциду над Србима у Другом свјетском рату

У Бијељини је вечерас у оквиру манифестације „Вишњићеви дани“ представљен зборник историјских докумената „Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату“.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић, који је један од приређивача овог зборника, рекао је на промоцији у Центру за културу „Семберија“ да је ту сабрано 140 докумената.

„Документи потичу из Архива БиХ из Сарајева, Архива Југославије и Архива Србије из Београда и недвосмислено свједоче о томе да је у току Другог свјетског рата на простору Сребренице почињен геноцид над Србима“, навео је Мастиловић.

Према његовим ријечима, осим описа злочина онако како их је прикупљала Земаљска комисија и државна комисија за утврђивање злочина окупатора, ту су наведени и врло прецизни подаци о броју жртава, о томе колико је убијено дјеце, жена, стараца, те начину на који су усмрћени.

Зборник докумената су приредили наставници и сарадници Катедре за историју и археологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а објављен је у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих цивила и Удружењем историчара Републике Српске.

Пред промоцију Зборника, у Галерији Центра за културу „Семберија“ отворена је изложба „Гроф Сава Владиславић“, која представља дипломатски развојни пут овог српског политичара, родом из Гацка, савјетника руског цара Петра Великог, дипломате у служби Руске Империје, путописца, полиглоте.

Изложбену поставку Филозофски факултет у Источном Сарајеву добио је преко Амбасаде Русије.

Први пут је приказана за Дане Филозофског факултета у Источном Сарајеву, а потом у Гацку, родном мјесту Саве Владиславића, па у манастиру Житомислићи одакле је стигла у Бијељину.

Изложба ће бити отворена наредних 15-ак дана.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар