Представом у Белом Манастиру обележена годишњица Просвјете

„Чезнем да вам кажем“ назив је музичког кабареа који је одигран у четвртак 7. децембра у Белом Манастиру.

Поетско-музички кабаре који је пре непуних месец дана одигран у Вуковару „Чезнем да вам кажем“ глумца Београдског драмског позоришта Милорада Дамјановића синоћ је изведен и пред беломанастирском публиком. Организатори су били Српско културно друштво Просвјета пододбор Бели Манастир и Веће српске националне мањине града Белог Манастира.

– Повод одржавања ове представе је обележавање Дана културе Срба у оквиру друштва СКД Просвјета на нивоу Републике Хрватске. Такође, прославља се и 30 година од обновљења рада друштва. Наиме, СКД Просвјета је након Хрватског пролећа 1972. године престала са радом, као и остала друштва која су имала национални предзнак, а друштво је обновило рад 1993. године. Тим поводом СКД Просвјета нам је, као једном од својих пододбора, поклонила ову представу, уз помоћ Савета за националне мањине Владе Републике Хрватске – рекао је председник беломанастирског пододбора СКД Просвјете Дејан Јеличић.

Свака од целина овога кабареа употпуњена је поезијом која је на неки начин обележила периоде о којима глумац говори, али и најважније песме које представљају бисере српске поезије. Програм кабареа, поред његове централне приче, прати глас сопранисткиње Наташе Радовановић, на клавиру је био пијаниста Павле Јоксимовић, док се на сцени појављују и глумци Мина ЛазаревићДрагана Мићаловић и Стеван Пиале. Организатори наводе како су поносни на свој рад и деловање током свих ових година, али исто тако посебно су поносни што су имали прилику да угосте ова велика имена српског глумишта и поклоне беломанастирској публици несвакидашњу представу.

– Нама је ово 26. година деловања, први смо пододбор у Барањи и ова представа је једна од завршних и крунских дешавања у нашој организацији ове године. Једно од већих дешавања ове године је и организација округлог стола на тему „Сто година од почетка оптације српског и осталог јужнословенског становништва из Мађарске у тадашњу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца“ – додаје Јеличић који истиче континуитет рада и опстанак овог пододбора, без обзира на велики број исељавања становништва.

– Све ове године успели смо да очувамо свој рад и да се у оквиру друштва изборимо за статус пододбора који је веома активан. Организатори смо научних скупова, књижевних и песничких вечери, као и фолклорних програма. Пододбор броји 18 чланова, имамо рецитаторску и литерарну секцију, док фолклорне програме одрађујемо у сарадњи са наша два фолклорна друштва СКУД Јован Лазић и ФА Чувари традиције барањских Срба из Белог Манастира – појашњава Јеличић.

Следеће године СКД Просвјета пододбор Бели Манастир такође у свом раду планира низ предавања на тему Срба у Барањи и у Хрватској, настављају обележавање процеса оптације са Српским институтом из Будимпеште и Матицом Српском, као и сарадња са централом СКД Просвјете и провођење различитих програма.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар