Преко 400 Банијаца окупило се на 12. завичајној вечери у Београду

Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније, у петак 10. маја у ресторану „Belwооd“  на Кошутњаку сабрало је преко 400 земљака на дванаестој  Банијској вечери.  Ове године скуп су својим присуством увеличали и гости из Загреба, предсједник Српског народног вијећа и Самосталне демократске српске  странке Милорад Пуповац и професор Факултета политичких наука у Загребу и Београду Дејан Јовић који су овом приликом упознали земљаке са начином и важности гласања за представнике у Европском парламенту који ће се одржати 26. маја.

Дружењу су присуствовали, између осталих,  предјседник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, као и гости из сродних пријатељских удружења, попут  Удружења Банија из Суботице,  Удружења Славонија у срцу, Завичајног клуба Кордунаша из Београда, Удружења Крајишника Никола Тесла из Београда, као и  Удружења Српско- македонског пријатељства „Шар Планина“ из Београда са којим се ове године Удружење Банијаца побратимило.

Рекордно посјећен скуп  у име Организационог одбора Завичајног удружења Банијаца  отворио  је предсједник Мирослав Ковјанић који је поздравио госте, пожелио им добро дружење и да наставе да се окупљају  у све већем броју у наредним годинама.

„Ово 12. окупљање обавезује нас да сачувамо завичај од заборава у домену прије свега културно- умјетничког стварања, наших пјесама,ношњи… Наше Удружење  дуги низ година одржава спортске и културно- умјетничке манифестације попут турнира у малом фудбалу, Банијског плетеног кола и многих  других, а ове године спремамо и новине. Очекује нас на јесен први Банијски вишебој. То је спортска манифестација у којој нас је подржала општина Палилула и захваљујемо јој се на томе. Такође захвалио бих се и свим спонзорима који нам помажу да опстајемо све ове године“, поручио је Ковјанић додајући да  друга  деценија рада Удружења носи већу одговорност уз већа  очекивања.

„Након дугогодишњег постојања мушке и женске пјевачке групе, прошле године је основана  и фолклорна секција у оквиру Удружења.  Такође ту су и друге активности које Удружење планира. У јуну нас поред спортске манифестације „Куп Баније“  очекују и „Умотворине и рукотворине Баније“ под покровитељством општине Земун,  у августу планирамо посјету Банији, затим на јесен планирамо један сет здравствених предавања- трибина  које ће се одржати под називом „Превентивом до бољег здравља“ такође под покровитељством општине Земун, навео је Ковјанић.

Милорад  Пуповац  у свом обраћању се захвалио Банијцима што на овакав начин чувају своје обичаје, док ће они Срби који су остали у Хрватској чувати  њихов завичај и трудити се да се њихови крајеви врате у стање бар приближно какво је било прије рата што није једноставно, али неће одустати.

„За двије недеље биће нам потребна ваша подршка да успијемо заједно извојевати побједу и постигнемо то да сви Срби из Хрватске  имају свој глас у Европском парламенту. Као и ви , и ја и сви ми који смо остали у Хрватској претрпјели смо много, много смо страдали  и много изгубили. Хајде сада да нешто добијемо заједно“, рекао је Пуповац Банијцима позивајући све који имају хрватске документе да изађу на изборе, као и оне који имају документе са адресом у Србији да ће такође бити на бирачком списку, и  оне који имају само пасош или документ о држављанству да се региструју за гласање до 15. маја.

С  обзиром да је први, али не и последњи пут на једном оваквом дружењу у Београду, у изјави за „Српско коло“ Пуповац је додао да му је изузетно драго што постоје оваква удружења гдје се људи могу окупљати, размјенити искуства, једни друге испомагати и очувати оно што је карактеристика њиховог краја у пјесми, игри, обичајима и међусобном препознавању.

„То је најважније, да завичај не умре, да се чува и да се преноси на генерације које долазе. Рат остави тешке ожиљке, нанесе ране људима, тешко је када се  тим ранама не да да зарасту као што је то случај у Хрватској… Међутим завичај остаје завичај и мени је драго што овдје видим да се чува то сјећање на завичај и црпи снага из тога у новој средини и новим околностима“, закључио је Пуповац.

Професор Дејан Јовић додао је да је важно изаћи на изборе,  а прије тога регистровати се попуњавањем само два обрасца.

„Важно је да покажемо да нас има и свака прилика којом то можемо показати је добра прилика. Оволики број окупљених вечерас на скупу је сама по себи одлична порука. Изађимо на изборе и покажимо да нас има и после свих наших неуспјеха и патњи нека се деси велики успјех и велика побједа“, поручио је Јовић који је после Пуповца други на изборној листи.

Међу бројним Банијцима на скупу који су дошли из свих крајева свијета, истакла се госпођа Анкица Опачић, која  чак из Канаде долази већ трећу годину за редом.

„Овдје ме довела љубав према родном крају и нашим људима. Мени је срце пуно вечерас. Ту су ми сестре, браћа, комшије… Све сам из звала и рекла да ја долазим, а и да ће и они са мном ако смо прави Банијци. Ја сам раније организовала у Монтреалу Банијске вечери гдје је знало бити и по 400 људи. Данас када млади треба више да се укључе у организацију, ређе се окупљамо, јер су се старији већ уморили и имају и својих проблема и обавеза“, објаснила је Анкица која је поријеклом из Двора на Уни гдје и данас има кућу и одлази у родни крај, али како и сама каже тешко је то, јер су сви расути по свијету.

Једна од Банијки која редовно долази на завичајно вече у Београд је и Сандра Главаш, адвокатица која живи са породицом у Новом Саду од 1995. године.

„Овдје видимо драге људе из нашег краја, то су често дирљиве и врло емотивне ситуације. Неке од тих људи и по 15, 20 година нисам срела. Оваква окупљања су нам заиста потребна и све похвале за организацију и програм“, истакла је Сандра која често одлази у родни крај, Хрватску Костајницу гдје су јој се родитељи вратили да живе и проведу старост на своме и гдје је, како каже,  све опустошено, а нажалост нема ни младих, ни дјеце.

Дружењу је присуствовао предсједник Савеза Срба из региона и предјседник Одбора у Скупштини Србије за дијаспору и Србе у региону, као и гости из сродних пријатељских удружења, попут  Удружења Банија из Суботице,  Удружења Славонија у срцу, Завичајног клуба Кордунаша из Београда, Удружења Крајишника Никола Тесла из Београда, као и  Удружења Српско- македонског пријатељства „Шар Планина“ из Београда са којим се ове године Удружење Банијаца побратимило.

У културно- умјетничком дијелу програма наступиле су женска  пјевачка група „Банија“ у извођењу изворних банијских пјесама, као и фолклорна секција Удружења. Водитељка програма била је Мира Јанузовић.

У наставку вечери госте је забављао  бенд „Момо и Додир“ уз добре крајишке пјесме, играло се у паровима, а нису изостали Дрмеш и Банијско плетено коло.

Овогодишњи скуп имао је и хуманитарни карактер. Наиме,  у сали је била постављена донаторска кутија у којој се сакупљао прилог за изградњу храма Св. Спиридона Чудотворца у Петрињи, који је срушен у рату 90- их година и  чија је обнова и изградња у току.

Захваљујући спонзорима вечери, организована је богата томбола, а међу бројним наградама, ручним радовима, декупажу, пвц прозорима, Контур јастуцима, ваучерима за вечеру, викенд у Врднику, истакла се највреднија награда телевизор вредности 25 000 динара.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар