Прослављена слава Удружења Госпићана „Никола Тесла“ у Београду

Удружење Госпићана „Никола Тесла“ у Београду прославило је Славу Удружења 06.маја – Ђурђевдан, у храму Св. оца Николаја у Борчи. Ђурђевдан је слава Николе Тесле, чије име носи наше Удружење.

Славски обред, сечење колача, паљење славске свијеће – свету литургију служио је протојереј Славко Стевановић, последњи парох у цркви Светог Великомученика  Георгија у Госпићу до 1991.године. Кума Славе Биљана Ћалић са члановима Удружења припремила је Славу и славску трпезу, и активно учествовала у самом церемонијалу  организације славља.

У надахнутој славској бесједи, протојереј Славко Стевановић осврнуо се на живот српског народа у госпићкој парохији од насељавања до данашњих дана, с надом да ће се обновити Храм Св. Георгија у Госпићу, који датира из 1785.године. Храм је порушен 1941.године, обновљен 1964.године и поново порушен  у грађанском рату у Хрватској 1991.године.

У свечаној сали парохијског дома настављено је дружење присутних, уз богату трпезу и емотивна сјећања на културну традицију наших коријена. Присутнима су се обратили пригодном бесједом Милорад Ћалић, предсједник Предсједништва Удружења и Миле Рајчевић, члан Удружења. У поздравној бесједи захвалили су се протојереју Славку Стевановићу и куми Славе Биљани Ћалић на успјешно организованој Слави, уз напомену, да требамо и даље његовати завичајну традицију  нашег народа и преносити је на нашу дјецу, и наше потомство.

Слиједеће године кум Славе биће инж. Почуча Владимир, члан нашег Удружења.

                                         Миле Рајчевић

Нема коментара

Напишите коментар