АКТУЕЛНО:

У Новим Бановцима одржан 5. Сабор Морполочана

У мотелу Новела у Новим Бановцима је 4. маја 2019. године одржан је 5. Сабор Морполачана.

Скрхана болом због недавне смрти свог оца, Душанка Клеут које је са братом Невеном једна од оснивача Удружења Морполачана смогла је снаге да у кратком периоду сачува завичајну традицију и организује овај земљачки скуп на коме је било око стотињак људи.

Душанка се захвалима земљацима који су се одазвали позиву, а посебну захвалност изразила је домаћину овогодишњег скупа предсједнику Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрагу Линти.

Ово Удружење формирано је 2015. године и од тада редовно се састају како у Србији, тако и у завичају. Упркос жестоким притисцима од стране комшија Хрвата, Морполачани су успјели на самом сеоском гробљу да поставе Часни крста висок 6,5 метара који је освештао тадашњи далматински владика Фотије. Освештано је и земљиште на коме би требало да се изгради сеоска црква, али Морполачани ће морати да се стрпе док не добију све потребне дозволе за градњу, а то може да потраје…

Домаћин овог скупа Миодраг Линта није крио задовољство што је од настанка овог Удружења редован гост Морполачана међу којима је, како је рекао, упознао много добрих људи и стекао пуно пријатеља.

Веома је важно да овај сабор опстане и да се одржава сваке године – рекао је Линта који је нагласио и важност окупљања у завичају, поздрављајући иницијативу за подизање цркве.

На тај начин шаљемо поруку да се не одричемо родне груде, своје земље и да преносимо знања,на наше потомке – поручио је Линта и поновио своју жељу да се нада да ће Србија још снажније подржати положај Срба у региону.

Свештеник при Храму Светог Василија Трвдошког и Острошког у Новим Бановцима јереј Александар Маџаревић одржао је молитву за све страдале Морполачане. Он је у свом обраћању исказао подршку Морополачанима у напорима да саграде цркву.
Препричавајући живот Светог Василија и васкршњу посјету Јерусалиму пренио је и запажање једног младог Јеврејина.

Ви Срби ћете се опаметити оног тренутка кад схватите да више немате пријатеља, да сте само пријатељи једни другима и да само у заједници можете то да учините и да чините – цитирао је младићеве ријечи свештеник Маџаревић закључујући да је заједница заправо црква.

Кад направимо ланац чврсте заједнице, онда ћемо добити опет новог Светог Саву. То је једини пут да се преобразимо и васкрснемо као народ – поручио је Маџаревић.

Народно весеље започело је пјесмом „У туђини сада живим“ која је намијењена Морполачанима расутим широм свијета који нису могли доћи на дружење. У музичком дијелу програма госте је забављао оркестар Неше Вукаса са солистима Јадранком Поповић, Милорадом Гагићем, Рајком Вуканцем.

 

У забавном дијелу програма Невену Дрчи додијељен је медаљон лажи са три имитације дуката. Заиграло се и уз усну хармонику „Цинтаре“ које је свирао Гојко Томасовић звани Дрога.

 

Сталне акције у завичају


Морполача је мјесто које се налази двадесетак километара од Задра, према истоку некадашње српске Далмације. Према попису из 1991. године, Морполача је имала 407 становника, од чега 389 Срба, 14 Хрвата и 4 остала, да би према попису становништва из 2011. године спали тек 49 становника. Захваљујући ентузијазму Морполачана у сарадњи са локалним свештеником Ђорђем Веселиновићем обновљена је традиција налагања бадњака, а осим подизања Великог Часног крста, Морполачани су каменом поплочали стазу у гробљу омалтерисали зидове око гробља, уредили терен за балоте, а сада чекају дозволу да испуне сан својих предака и као завјет потомцима подигну сеоску цркву

 

Нема коментара

Напишите коментар