АКТУЕЛНО:

Преминуо Никола Церовац, оснивач и предсједник СКД „ЗОРА“ Книн-Београд

Дубоко и искрено ме је потресла вијест о смрти Николе Церовца (1948-2022), и то баш на празник Светог Николе. Не постоји Србин Крајишник, посебно Далматинац који га макар по чувењу није знао.  Читав свој живот је посветио очувању српске културне баштине у Далмацији. Предано је од оснивања радио у Српском културном друштву “ ЗОРА“, најприје у Книну,  касније у Београду.  Био је оснивач и предсједник  и Завичајног клуба „Книнска Крајина“.

Крајишки ликовни салон је добрим дијелом захваљујући његовом раду постао надалеко препознатљива културна манифестација, значајна за цјелокупну српску сцену. Обновљена ликовна колонија манастира Крка означила је нову фазу у животу српског народа Далмације. Тужан сам јер смо изгубили великог, часног и честитог човјека.

Никола Церовац је истицао да су подјеле лоше  за сав српски народ , али посебно за Крајишнике  због свих несрећа које су преживјели. Говорио је да  много више енергије губимо у разједињавању и бављењу собом него сједињавању. Залагао се за слогу и усаглашавање ставова око темељних питања.

Изражавам најдубље саучешће породици Церовац. Нека му је вјечна слава и хвала за све што је учинио за крајишке Србе!

У четвртак 22. децембра  у 11 часова у Дому ратних војних инвалида на Савском тргу број 9, у организацији Удружења Срба их Хрватске биће одржана комеморација Николи Церовцу, док ће у петак у 12 часова бити сахрана на гробљу у Сремчици.

У Београду, 20. децембар 2022. године

                                                                                                         Предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                                                Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар