Одржан састанак прогнаничких породица које чекају 383 стана на Новом Београду и Овчи.

У Великој сали Градске општине Нови Београд 17. децембра одржан је састанак прогнаничких породица које су на прелиминарној листи за добијање станова у улици Др Ивана Рибара на Новом Београду и насељу Овча. У питању су породице за које је, на основу јавних позива из 2018. и 2019. године, предвиђено је да се изграде 383 стана. Нажалост, изградња 133 стана на Новом Београду није још ни започела док је 250 станова у Овчи завршено али није још увијек објављена коначна листа.

Прогнаничке породице су огорчене, разочаране  и незадовољне јер још увијек није ријешено њихово стамбено питање. Најчешће добијају различите информације од надлежних институција када ће бити објављена коначна ранг листа, на који начин ће бити ријешено питање 133 стана на Новом Београду и када ће бити усељење у станове у Овчи.

Састанком су, у име прогнаничких породица, предсједавали Весна Миладиновић, Данијела Домазет Нинковић и Дејан Арбутина. Данијела Домазет  Нинковић је поздравила присутне чланове породица и навела разлоге организовања састанка, док је Дејан Арбутина прочитао писмо које ће бити упућени премијерки Брнабић. Уз писмо, премијерки Брнабић, ће бити упућена Петиција коју је на састанку потписало 67 породица.

Петицијом и Писмом се од премијерке Брнабић тражи да Влада из буџетске резерве хитно издвоји средства за израдњу 133 стана у улици Др Ивана Рибара на Новом Беоргаду, да Јединица за управљање пројектима (ЈУП) или друга институција распише јавну набавку и да се изабере извођач радова. Такође, тражи се да Град Београд објави коначну листу 383 прогнаничке породице које су добиле станове и да се 250 прогнаничких породица усели у завршене станове у насељу Овча.

Присутни су дискутовали и давали приједлоге. Дошли су до закључка да поред свих досадашњих индивидуалних покушаја и приједлога који нису усвојени, треба организовано потписати Петицију и предати је, заједно са Писмом, премијерки Брнабић у писарницу Владе Србије. Крајње вријеме да Влада преузме одговорност и каже прогнаним Србима истину, хоће ли или неће градити станове у Новом Београду.

Поред прогнаничких породица састанку је присуствовао и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који чини све што је у његовоj моћи  да помогне прогнаничким породицама да ријеше стамбено питање прије свега као земљак а онда као и народни посланик.

–Наша држава је 2012. године на Међународној конференцији тражила 302 милиона евра да se ријеши стамбено питање 20.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ до 2017/2018. године. Надлежне институције тј. Комесаријат за избјеглице и Јединица за управљање пројектима (ЈУП) при Влади Србије, уз сарадњу са општинама и градовима, нису испуниле обећање. Недавно је одржан састанак код Управног одбора Регионалног стамбеног програма у Bеоргаду.  Тада је речено да програм завршава 1. јула 2023. и да ће бити ријешено свега 7.600 породица. Од 302 милиона евра повучено је само 134 милона. Дакле, 12.000 прогнаничких породица ће остати стамбено неријешено. Наставићу борбу да Влада испуни обећање и ријеши кључно питање интеграције прогнаних лица.

Линта је нагласио да Комесаријат за избјеглице и Јединица за управљање пројектима нису изградиле 133 стана на Новом Беоргаду. Због тога Влада треба да преузме одговорност и  из буџетске резерве издвоји 6,5 милиона евра за изградњу зграде на Новом Беоргаду.

Позивамо све оне породице са прелимарне листе који су изнад црте за станове на Новом Београду  и Овчи,  а које су биле спријечене да присуствују састанку, као и оне које накнадно сазнају за ову акцију, да доћу потписати петицију у понедјељак, уторак и сриједу (19-21. децембар) од 9.00 до 15:30 часова у канцеларији Савеза Срба из региона код Фонтане, улица Отона Жупанчића 16. Додатне информације можете добити од Весне Миладиновић на телефон 065 483 7770 која је једна од 383 прогнаничке породице.

Ако  премијерка Брнабић или неко од њених сарадника до 15. јануара не прими на састанак делегацију прогнаничких породица биће упућено ново писмо које ће бити послано свим медијима.

У Београду, 19. децембар 2022. године

                                                                                                   новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар