Преносе традицију на будућа поколења и нараштаје Срба

У организацији КУД „Живојин Жико Мандић“ И СКД „Просвјета“ из Кнежевих Винограда одржана традиционална тродневна манифестација Ивањски дани.

У Кнежевим Виноградима већ осми пут заредом одржана је манифестација плетења Ивањских венаца. Учесници манифестације окупили су се још 5. јула рано у јутро да би се запутили у непокошене како би набрали ивањско цвеће потребно за плетење венаца. Ивањско цвеће пронашли су са друге стране барањске планине у близини села Брањина, а већ сутрадан су од њега исплели венце и њима окитили куће и капије, на начин како су то радили наши преци.

– Нажалост, ивањско цвеће, карактеристичног мириса, је све теже наћи јер је оно углавном расло по шанчевима и уз путеве. Ипак, на ливади поред брањинског гробља, која на сву срећу није покошена, тог цвећа још увек има у изобиљу – објашњава Петар Шмрчковић, један од организатора ове манифестације.

Плетење венаца одржава се уочи хришћанског празника Ивањдана 7. јула, односно на дан када је рођен свети Јован Крститељ који је крстио Исуса Христа у реци Јордан. Венци се каче на фасаде кућа и ограде, а мањи венчићи се бацају на кровове кућа и зграда као заштита од непогода.

Подршку овој манифестацији дали су Веће српске националне мањине општине Кнежеви Виногради, као и Српска православна црква у чијој порти је цвеће освештано и у којој је одржано плетење.

У склопу манифестације 6. јула одржано је и књижевно вече у летњој башти ресторана Панон на базенима у Кнежевим Виноградима. Предавање под насловом „Женидба цара Душана“ одржала је проф. Јадранка Радошевић. Публика је с пажњом пратила излагање и сазнала неке занимљиве и мање познате детаље из наше историје.

Манифестација је завршена 7.јула литургијом у цркви Ваведења Пресвете Богородице. Очувањем овог обичаја Срби Кнежевих Винограда и Барање с поносом подучавају плетење ивањских венаца и преносе традицију на будућа поколења и нараштаје, уз жељу да се и другим српским срединама у Хрватској овај леп обичај отргне од заборава.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар