ШТА ЋЕ РЕЋИ ЕУ: Албанци у Ђаковици забранили српској повратници улазак у продавницу

Драгици Гашић, српској повратници у Ђаковицу, забрањен је улазак у најближу продавницу чији је власник Албанац. Вуксану Гојковићу, који јој допрема намирнице, током ноћи избушили су двије гуме на аутомобилу.

Гашићева је рекла да су је запослени у оближњој продавници обавијестили да не може више код њих да купује, чак ни хљеб.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је на Твитеру да се врше страшни и нељудски притисци на Драгицу Гашић да напусти Ђаковицу, наводећи да јој се забрањује и куповина намирница.

– Докле иде мржња, да је газда маркета забранио да јој продају намирнице и хљеб, јер је Српкиња. Али неће Драгица остати гладна. Канцеларија за КиМ је ангажовала доставу хране за њу и храброг Вуксана који је чува – рекао је Петковић.

Каже да је тиме принуђена на доставу хране и других потрепштина, али и да према особи која јој помаже житељи Ђаковице показуји нетрпељивост.

Вуксану Гојковићу су у четвртак издували гуме на аутомобилу, а протекле ноћи су их поцијепали оштрим предметом.

Из дана у дан Драгица се суочава са негодовањем локалних Албанаца да остане у свом стану. И локална самоуправа покушава пред судом да јој одузме право власништва над станом који је добила прије сукоба на Косову.

Драгица је прва особа српске националности која намјерава да се врати у Ђаковицу, а подршку су јој пружили њемачки амбасадор и НВО из Приштине, а Мисија ОЕБС-а осудила је нападе на њу.

Мисија ОЕБС-а поручила је да су неприхватљиви покушаји застрашивања неког ко жели да се врати својој кући и живи у миру са комшијама.

У саопштењу се наводи да је правни оквир за повратак на Космет јасан, те позива све укључене стране да подрже владавину закона.

И специјални представник генералног секретара УН и шеф УНМИК-а Захир Танин подржао је право на повратак Драгици Гашић подсјетивши на значај унапређења и заштите права свих повратника.

Танин је у саопштењу позвао централне и локалне институције да у сарадњи са цивилним друштвом и локалним заједницама обезбиједе погодно окружење за све повратнике.

Драгица Гашић прва је српска повратница у Ђаковици, а након што је крајем јуна јавност упозната са тим да се вратила да живи у том мјесту, једанаест невладиних организација из те општине затражило је од локалних власти да је што прије иселе и најавило је подношење петиције влади самопроглашеног Косова.

Прије три дана је и Општина Ђаковица поднијела тужбу, којом тражи да се поништи уговор о издавању стана са Гашићевом уз захтјев да се о томе донесе привремена мјера.

РТС
Нема коментара

Напишите коментар