При крају сценарио за филм о доктору Лазићу „Срце на длану“

Ово је трагикомедија, има толико комичних ситуација да је то невјероватно – то је наша душа која је направљена на другачији начин. Остаје само питање средстава. Управо се расписују конкурси и у Српској и Србији, истакао је Елчић.

Познати српски режисер Драган Елчић рекао је Срни да приводи крају писање сценарија за његов дугометражни филм о легендарном доктору Миодрагу Лазићу са радним насловом „Срце на длану“ који би, када буде снимљен, требало да угледа свјетлост дана идуће године, 25 година од егзодуса сарајевских Срба.

– Преко лика доктора Лазића и његовог животописа испричана је цијела прича о рату у БиХ и свим оним стварима шта је рат донио и однио. Сарајево је почетак и крај филма, ту је почело и ту је и завршило, егзодусом сарајевских Срба, па тако ће и филм бити конципиран. А, срж те приче је доктор Лазић – рекао је Елчић у интервјуу за Срну.

Он је напоменуо да је сценарио у настанку, те да се чекају конкурси Филмског центра Србије, као и Републике Српске, да аплицира.

– Сценарио се приводи крају. Надам да ћу га завршити до краја јуна. Онда слиједи очекивање могућности да се тај сценарио, односно филм реализује. Можда нећемо чекати Годоа – рекао је Елчић.

Елчић, који пише сценарио, навео је да је пуно истраживао, пошто је и сам свједок тог времена рата 90-их у БиХ, а лијечио се и био пријатељ доктору Лазићу.

– Већ три године сам у тој причи. Скупљао сам информације које ми је доктор Лазић сам дао, невезано за књигу `Дневник ратног хирурга`, која је окосница сценарија – истакао је Елчић.

Он је напоменуо да књига „Дневник ратног хирурга“, коју је још током рата издала Новинска агенција Републике Српске – СРНА, представља неку врсту полазне основе приче за филм, али има још много прикупљене грађе која се односи на тај ратни период.

Елчић је рекао да ће његово филмско дјело бити дугометражни играни филм, са неких шест епизода, колики је прелиминарни договор.

Он је додао да на сценарију као косценариста ради и Жељко Пржуљ, писац из Републике Српске, а супервизор у тој цијелој причи, када је ријеч о сценарију, је професор Милован Витезовић.

Елчић је напоменуо да су и Србија и Република Српска заинтересоване да помогну у реализацији филма, а онда ће се видјети ко ће продуцирати.

Он је рекао да се труди да у цијели пројекат не уђе нико ко би имао неке комерцијалне разлоге, те додао да не би волио да ико зарађује на овом пројекту, да добије негативну конотацију и прозивке, јер је у питању душа и најважније је да се направи прича која је свјетског карактера, око једне судбине и једног невјероватног узвишеног чина који је доктор Лазић подарио свима.

– Да се представимо свијету ко смо и шта смо на један другачији начин у односу на све досадашње приче које су биле. Не бих волио да се у овоме појави било ко ко би имао неки интерес и који би нешто профитирао из те приче – додао је Елчић.

Елчић је рекао да је из Срне, која је прва штампала књигу „Дневник ратног хирурга“ доктора Лазића све и кренуло.

– Да није било Срне и те прве иницијалне приче везано за издавање књиге `Дневник ратног хирурга`, не би се ништа ни знало. Сами Срби у Србији врло су мало знали о свему томе, док човјек није нажалост отишао /преминуо/. Тек су онда тада почели сазнавати и отворила се цијела прича о доктору Лазићу – истакао је Елчић.

Он није хтио још да говори о глумачкој расподјели улога, јер још није контактирао евентуалне глумце, док не буде сигуран да су средства обезбијеђена за снимање филма, али је додао да ће 90 до 95 одсто глумаца бити из Републике Српске због језика и менталитета и других ствари, док ће доктора Лазића глумити глумац из Србије.

Сцене би, додао је он, у највећем броју случајева биле снимане у Источном Сарајеву, у болници Касиндо, која би била база, а ратне сцене би морале да се снимају у Србији, уз помоћ „Застава филма“, јер подразумијевају употребу ратне технике.

– Највећи дио снимања, што се тиче болнице и других активности, би се изводио у Републици Српској, осим тих ратних дејстава и ратних акција. У Источном Сарајеву би се снимао егзодус сарајевских Срба, то је сцена која је невјероватна и библијска, и морало би се пројектовати да се снима зими, када се егзодус и дешавао – рекао је Елчић.

Елчић је навео да је синопсис већ предао „надлежним људима“, који сматрају да тако нешто није никада снимано на овим просторима.

– Остаје само питање средстава. Управо се расписују конкурси и у Српској и Србији. То су средства која би дала инпуте и помогла. Надамо се да ће се то реализовати. То је једна врста дуга и аманета према доктору Лазићу који је то заслужио – рекао је Елчић.

Напомињући да ће у филму бити и сцена егзодуса сарајевских Срба, Елчић је рекао да му је жеља да се филм сними у перидоу јесен-зима, а да свјетлост дана угледа идуће година, на 25 година од егзодуса сарајевских Срба, који су дали све што су могли дати зарад Републике Српске.

– Ово је трагикомедија, има толико комичних ситуација да је то невјероватно, то је једна наша душа која је направљена на један другачији начин – рекао је Елчић у интервјуу за Срну.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар