Промовисана епска пјесма „Спомен гробље на Сокоцу“

У Центру за културу у Бијељини синоћ је промовисана епска пјесма „Спомен гробље на Сокоцу“. Пјесму, написану у част и славу погинулих бораца који су дали живот за слободу Републике Српске, а чији су посмртни остаци пренесени на ово гробље, извео је гуслар Вукан Ђука.
Војничко гробље на Сокоцу треба да добије одговарајуће мјесто у историји, у култури сјећања за будуће генерације као меморијални центар у којем почива хиљаду бораца Војске Републике Српске, кажу у Удружењу гуслара и епских пјесника.

– Одлучили смо да направимо епску пјесму, да се осврнемо на прошлост и да се наши преци не забораве, како би нашим потомцима дали и улили у подсвијест за шта су се они борили – рекао је Зоран Ребриновић, предсједник Удружења.

Посмртни остаци српских војника изнесени су са сарајевских гробаља након потписивања Дејтонског мировног споразума, чиме је послијератно Сарајево остало не само без живих Срба, него су из њега побјегли и мртви Срби, што је у свијету незапамћен егзодус, речено је на промоцији.

Организатори и учесници догађаја указали су на потребу проучавања, заштите и промоције културног насљеђа, његовање културе сјећања на јунаке и догађаје из Одбрамбено-отаџбинског рата и јачања националне свијести. Аутор епске пјесме „Спомен гробље на Сокоцу“ је Драгослав Брновић из Краљева, а снимио је гуслар из Црне Горе Василије Ђондовић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар