Деца која похађају веронауку у Осијеку посетила Даљ и Вуковар

У последње четири године у Осијеку је организована парохијска веронаука коју је ове школске године похађало 15 деце од првог основне до четвртог разреда средње школе.

Српска православна парохија у Осијеку, у сарадњи са СКД Просвјетом и Већем српске националне мањине из овог града, организовала је 21. јуна једнодневни излет за све ученике који у Осијеку похађају православну веронауку. Реч је о 15 деце од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе. Уназад четири године часови православне веронауке одржавају се у парохијском дому, а однедавно веронаука је уведена и као изборни предмет у Средњој медицинској школи. На овај начин у Град на Драви је враћено учење православне веронауке први пут од почетка Другог светског рата.

– Важно је рећи да ова деца која похађају парохијску веронауку имају оцене уписане у сведочанствима. У граду имамо 15 основних и 16 средњих школа и готово да је немогуће извести учење српског и веронауке јер нам за то треба минимално седам ученика у свакој школи. Заједница живи по свим градским срединама па је то заиста тешко, али и овај облик наставе значи за нашу заједницу. Сада, на крају школске године одлучили смо да ту децу наградимо за труд који су уложили и омогућимо им један излет – каже осјечки парох Александар Ђурановић који води парохијску веронауку у Осијеку.

ЗВО поклонио деци таблет рачунаре

Деца су најпре обишла Манастир успења пресвете Богородице у Даљ планини где су присуствовали литургији и почетку летње школе калиграфије. Након тога деца су посетила Патријаршијски двор, Саборну цркву и родну кућу Милутина Миланковића у Даљу, а затим су у Вуковару ручали те некон тога обишли Цркву свете Петке на Доброј води. Тамо је за децу организована и кратка музичка радионица. За 15 деце који похађају парохијску веронауку у Осијеку Заједничко веће општина из Вуковара припремило је и овом приликом уручило вредне поклоне у виду таблет рачунара.

– Савет Заједничког већа општина је донео одлуку да подржи молбу проте Ђурановића и Већа српске националне мањине града Осијека из разлога што нам је јако битно да у граду Осијеку неко ради са нашим подмлатком. Знамо да тамо немамо наставу на српском језику, али за нас је велики искорак што је прота Ђурановић успео да окупи децу и што се деца одгајају у духу очувања свог националног идентитета. Због тога нам није било жао да издвојимо десетак хиљада куна за ову донацију и мислим да ће то бити добра порука деци, али и њиховим родитељима. Ово је порука и онима који живе у Осијеку, а имају можда одређени страх од показивања свог националног идентитета, да заједница стоји и иза њих и да ће увек имати помоћ наших институција – каже председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић.

Парохијска веронаука у Осијеку започела је по доласку Александра Ђурановића на парохијску дужност у овом граду пре четири године, а организована је у три старосне групе. Поред деце овде се одржавају у часови веронауке за одрасле који се суботом окупљају након вечерњег богослужења. Сем теолошких садржаја, деца и одрасли на овим часовима уче и ћирилично писмо као и елементе српског језика и књижевности. У будућности се очекује и организовање предавања из српског језика, а у осјечкој парохији надају се и да ће деце бити све више.

– Свакако да ми имамо још много деце која припадају нашој парохији, али главни проблем је што они сви живе на огромном простору. Нека деца живе на Ретфали, а нека у другим насељима као што су Вишњевац или Јосиповац и треба има више од пола сата да дођу до цркве. Због свега тога није нимало једноставно све организовати јер су деца у различитим сменама, похађају неки спорт или имају друге обавезе. Ових 15 деце су успели да се организују и да долазе на веронауку, али постоје и деца која су активна на неке друге начине – каже Александар Ђурановић.

Према попису становништва од пре десет година у Осијеку је живео 6.751 припадник српске заједнице који су у том тренутку чинили 6,25 одсто од укупног броја становника овог, четвртог по величини града у Хрватској.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар