У манастиру Ђурђеви ступови устоличен владика Методије

У манастиру Ђурђеви ступови у Црној Гори устоличен је епископ будимљанско-никшићки Методије.

Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводио је патријарх српски Порфирије.

– Владико Методије уводим вас у чин епископа будимљанско-никшићког. Постајете епископ ове епархије. Многи ће очекивати од вас, али ви ћете знати да је Христос почетак и крај. Ви ћете знати дати живи одговор, који ће бити најспасоноснији – рекао је патријах Порфирије.

Српски патријарх је и овом приликом указао на обмане да Црква има претензије у односу на неке територије, да угрожава нечији ауторитет, да се бори за власт од овога света или да има било какве сличне тежње.

– Ти који то говоре обмањују народ. Нас заварати не могу, јер ми смо сабрани око светиње Светога Георгија, али многа наша браћа, наши сродници, у којима још није проклијало аутентично семе вјере, бивају завођени. У односу на њих, проговорићу опет – дух литија је показао какав треба да буде наш став. Нека буде ко шта хоће, нека се осећа да припада ком хоће народу, ма колико понекад ми мислили другачије – рекао је патријах Порфирије.

Владика Методије је навео да је његова света дужност да продужи свето и свијетло дјело својих претходника, проповиједајући исту вјеру и водећи људе ка спознаји Бога и живота у пуноћи.

Он је у бесједи позвао на јединство истакавши да људи, градећи мир у себи, граде га и око себе.

– Сви смо подједнако потребни, сви смо заједно и једно, сви смо дио плана Божијег и дјеца Божија и сви смо призвани да врлинама и причешћем тијела и крви Христове непрестано узрастамо – нагласио је владика, кога је данас устоличио Његова светост патријарх српски Порфирије.

Епископ је заблагодарио прво Богу за његов дар и овај Божији дан, као и патријарху српском из чијих руку прима архијерејски жезал, као симбол духовне власти у управљању повјерене му Епархије будимљанско-никшићке.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар