Одговор директорке котoрске Гимназије: Ни за милиметар не померамо слику Светог Саве

Директорка которске Гимназије Славица Ступић поручила је да слика Светог Саве неће бити померена ни за милиметар док је она на челу те образовне установе.

Ступићева је то изјавила поводом налога Управе за инспекцијске послове да у року од три дана уклони слику Светог Саве која се налази у кабинету за црногорски, српски, босански и хрватски језик и књижевности, или ће у супротном предузети мере из своје надлежности.

У извештају инспекције, између осталог, стоји и да је једним чланом Општег закона о образовању и васпитању прописано да директор јавне установе може бити разрешен ако дозволи „политичко организовање и деловање или религијско деловање у установи јавног образовања“, пренеле су „Вијести“.

Ступићева је казала да је у понедељак поштом стигао Записник о извршеном инспекцијском надзору у којем се наводи да има рок од три дана од уручења записника да уклони слику Светог Саве и у писменој форми обавести инспекцију о исходу предузетих мера.

Након што је стигао записник, у которској Гимназији је одржано и наставничко веће на ком је заузет став да слику, ни у ком случају, не треба померати, јер би, како су навели, тако некоме могле да засметају и слике Његоша и других књижевника и просветитеља.

„Истичем да ни на недавно одржаној седници Савета родитеља нико од присутних није имао било какву примедбу на верску или националну угроженост ученика у Гимназији у Котору. Мој лични и професионални став је кристално јасан: слика Светог Саве, док сам ја на челу Гимназије, неће бити померена ни за милиметар“, навела је Ступићева.

Она је подсетила и да се та слика, према речима једног од бивших директора, Мирка Масловара, налази у том кабинету пуних 38 година, а да је она на том истом месту и затекла када је именована за вршиоца дужности.

Ступићева је указала да члан 83, став 1, тачка 14 Општег закона о образовању и васпитању, на који се позива Управа за инспекцијске послове а тиче се могућности разрешења директора, у овом случају апсолутно није примерен, јер ниједан од њених претходника није био разрешен због те слике, нити је иједан инспекцијски надзор за ЦСБХ језик и књижевност икада установио да та слика угрожава децу и да се због ње осећају непријатно.

Као најбитније, истакла је она, ни члан 5 општег Закона о образовању и васпитању апсолутно није прекршен, јер није у питању религијско деловање, већ се ради о урамљеној копији слике Светог Саве, а не икони.

Та слика, навела је Ступићева, стоји у поменутој учионици потпуно у контексту, као саставни дио едукативног материјала који се користи у настави ЦСБХ језика и књижевности, као уосталом и слике многих других књижевника и просветитеља.

„Истичем да се ни у једној другој учионици не налази слика Светог Саве, већ слике, плакати и постери, а који се тичу наставног предмета који се изучава у сваком од кабинета“, додала је Ступићева.

rs.sputniknews.com/ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар