Прослава Петрова у Западној Славонији

У западнославонским местима Човац код Окучана и Доњи Граховљани код Пакраца прослављен празник Светих апостола Петра и Павла.

Другу годину заредом у селу Човац код Окучана одржана је прослава Светих апостола Петра и Павла у организацији локалног СДСС-а и Већа српске националне мањине општине Окучани.

– Црква у овом селу која је била посвећена Светим апостолима Петру и Павлу срушена је 1941. године и прошле године је била прва литургија која је овде одржана. Од цркве срушене у Другом светском рату није остало ништа, а почистили смо и темеље. Литургију је служио отац Огњен Тенџерић – прича заменик начелника општине Окучани Синиша Мартиновић.

На литургији се окупило око 50 људи, а кума прославе била је Душка Товарић која се побринула за кољиво, славски колач и послужење, док је овогодишње кумство преузела Нада Гашпаровић.

Некада је ово село било већински српско, а сада је мешани састав становништва.

Слављенички и у Доњим Граховљанима

Осим у Човцима, у недељу је храмовна слава – Свети апостоли Петар и Павле – Петровдан прослављена и у Доњим Граховљанима код Пакраца.

Посвећење славског колача и жита обављено је испред цркве која чека обнову због оштећења из протеклог рата, а иста датира из 1782. године.

Српско културно друштво „Просвјета“ Пододбор Западна Славонија Пакрац приредила је програм, а потом и послужење за окупљене.

Прослави су присуствовали заменик градоначелнице Пакраца Никола Ивановић, градска већница (СДСС), Мирсада Поповић Дамјановић, председник ВСНМ-а Липик Дарко Дерењ, чланови жупанијских, градских и општинских већа као и народ овог и околних села.

Преузето са: Срби.хр

 

Нема коментара

Напишите коментар