Прослављен Павловдан у Кућанцима

Храмовна слава и празник Сабора Светих дванаест апостола – Павловдан, молитвено су прослављени и ове године у сриједу 13. јула у Кућанцима.

С вјерним народом овог села, поклоницима из Београда, свештенством и монаштвом Епископије пакрачко-славонске свету литургију служио је архимандрит Павле (Радусиновић) игуман Манастира Ораховица.

Овом приликом предата су средства за осликавање Храма. Средства су скупљана уз благослов епископа славонског Јована Ћулибрка и оца Стефана Вучковића, а на молбу Владе Новаковића предсједника Удружења Будимо људи из Батајнице, тако што је  постављена кутија за прилоге у манастиру Велика Ремета. Сва средства су предата старјешини Храма у Кућанцима оцу Драгану Гаћеши. Прикупљено је 6.130 евра, 23 долара, 70 конвертибилних марака и 20 куна.

Кум ове године је Владо Новаковић, на чију иницијативу су и прикупљена средства за почетак осликавања Храма. Са њим су дошли многобројни вјерници из Србије. Они су овом приликом након литургије обишли манастир Ораховицу и том приликом од игумана Павла добили на поклон мед и мелем.

Црква у Кућанцима је страдала два пута, једном у току Другог свјетског рата, обновљена је 1989. године, и нажалост опет минирана 1991. године.

Како је за Српско коло рекао Владо Новаковић ове године се очекује и прво поклоничко путовање на Преображење у Манастир Ораховица. Након литургије у Кућанцима, ишло би се 42 километра до манастира Ораховица. Тим путем је и патријарх Павле, као дјечак ишао у манастир.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар