Петровдан у Слатини

Прослављен Петровдан у Слатини

У цркви светих апостола Петра и Павла у Слатини 12. јула ове године прослављен је Петровдан. Велики број вјерника окупио се у дворишту храма у средишту Слатине, граду у којем је до 1991. године живјело 4.270 или 34,4 посто Срба, а данас их је само 1.250 или 9,1 посто.

За више стотина вјерника литургијско славље и литију предводио је протојереј-ставрофор Јован Шаулић, парох мединачки, којему је саслуживао Драган Гаћеша, парох слатински, који је у обраћању вјерницима, и православне и католичке вјероисповјести, нагласио како је ово прва прослава Петровдана на којој је присутан градоначелник Слатине, захваливши Денису Острошићу на пажњи као и на помоћи при организацији прославе.

У културном дијелу програма, организована је Прва Петровданска смотра фолклора на којој су наступили пододбори Просвјете из Воћина, Пакраца, Силаша, Боботе и Слатине. Пригодне пјесме читале су Милена Богатић Шалер и Вера Кнежевић. Након културно-умјетничког програма за све госте послужен је ручак, а потом је услиједило народно весеље.

Снежана Станишић

Нема коментара

Напишите коментар