Прослављена Света Недјеља у Воћину

Празник Светих Отаца Првог Васељенског сабора (Света недјеља), молитвено је прослављена у недјељу 9. јуна 2019. у Воћину.

Црква Светих 318 богоносних отаца у Воћину саграђена је 1790. године. Храм је потпуно уништен 1942.године, у Другом свјетском рату, када је спаљен до темеља. Нова црква подигнута је 1976. године и посвећена је Светој Недјељи. Оштећена је и демолирана током рата, у децембру 1991. године, да би 2000. била обновљена. Обнову је финансирала Општина Воћин у сарадњи са Вијећем српске националне мањине, а дио је обновљен и прилозима вјерника.

И ове године литургију је служио отац Драган Гаћеша, парох слатински, који неуморно ради на очувању традиције и православља на овим просторима. Кум је ове године био Игор Павковић, замјеник вировитичко-подравског жупана, док је за наредну годину за кума изабран Рајко Зубић.

Након литургије у препуној Сали Хрватског дома у Воћину одржана је 9. Смотра фолклора Воћин 2019. Домаћин те манифестације је СКД Просвјета пододбор Воћин, основано 2011. године. Поред домаћина наступили су: СКД Просвјета пододбор Крњак, Школа фолклора Ћукали (општина Србац), Република Српска, ДИФ Завичај, Велики Поганац, СКД Просвјета пододбор Слатина, КУД 14. фебруар Дебељаци, Бањалука, КУД Младост Црквене општине Стапари, СКД Просвјета и СКУД Јован Јовановић Змај, Бијело Брдо и СКД Просвјета пододбор Загреб.

По завршетку фестивала, Драгица Вучковић, предсједница СКУД Просвјета пододбор Воћин, подијелила је захвалнице учесницима, као и начелнику Општине Воћин, Предрагу Филићу.

 

Прослављен празник Вазнесења Господњег у Смудама


Као доказ да се дух православља и даље, уз тешку муку, ипак чува на овим просторима, говори и чињеница да је 6. јуна у Смудама, селу надомак Воћина, прослављен празник Вазнесења Господњег – Спасовдан. Парохијални храм Вазнесења Христова у Смудама саграђен је 1753. године, али је врло тешко страдао у Другом свјетском рату, тако да су од њега до данас остале само рушевине.

 

У Миклеушу прослављен Силазак Светог Духа на апостол


Након тога, 16. јуна 2019, у обновљеној Цркви Свете Тројице у Миклеушу, прослављен је Силазак Светог Духа на апостоле. Црква Свете Тројице саграђена је 1724. године и служила је вјерницима до почетка деведесетих година. Иако је преживјела Други свјетски рат, минирана је 1992. године. Тада је остала и без већине својих вјерника, јер је становништво овог дијела Славоније расељено на све стране. Иницијативом владике Јована и протојереја Драгана Гаћеше црква је обновљена 2015. године а свечано освештање одржано је 2016. годинена литургијском слављу с литијом коју је предводио владика Герасим, епископ горњокарловачки, уз асистенцију владике Јована, епископа Пакрачко-славонске епархије и бројних свештеника.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар