Прослављена Велика Госпојина у селима Мацуте и Ћералије у западној Славонији

Велика Госпојина свечано је обиљежена и у селу Мацуте у Вировитицко-подравској жупанији. Вечерње Богослужење служио је парох Драган Гаћеша, пред стотињак вјерника који су се окупили у најстаријој цркви на овом подручју коју су у Другом свјетском рату спалиле усташе. Након Богослужења приређена је трпеза љубави, коју су финанцијски помогли избјегли мјештани, који данас живе у београдском насељу Борча и околини. Прошле године су поклонили крст за звоник, као и икону у дуборезу. На тај начин људи желе показати да не заборављају родни крај у који се радо враћају, на жалост, само у посјету.

Велика Госпојина, прослављена је и у Ћералијама код звоника, који је остао читав свих ових година. Његово звоно су користили Јањевци, који су 1991. године досељени с Косова на својој цркви. На крају су га вратили и предали Миленку Вучковићу, који је звоно вратио у руке надлежног слатинског пароха. Црква је и даље без крова, али то ни пароха, нити вјерни народ не спрјечава да се окупљају и моле у својој Богомољи.

Мацуте су насељено мјесто у саставу општине Воћин у западној Славонији. До територијалне реорганизације у Хрватској насеље се налазило у саставу бивше општине Подравска Слатина. На попису становништва 1991. године, насељено мјесто Мацуте је имало 286 становника, слиједећег националног састава: Срби – 278 Хрвати – 6 и остали – 2. Мацуте су према попису из 2011. године имале свега 33 становника.

Ћералије су, такође, насељено мјесто у саставу општине Воћин у западној Славонији. До територијалне реорганизације у Хрватској насеље се налазило у саставу бивше општине Подравска Слатина. На попису становништва 1991. године, насељено мјесто Ћералије је имало 284 становника, слиједећег националног састава: Срби – 260, Хрвати – 14 и остали – 10. Ћералије су према попису из 2011. године имале 623 становника. Ради се о Хрватима са Косова и Метохије које је доселила хрватска држава. .

Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар