АКТУЕЛНО:

Прослављено 15 година рада српског мањинског вијећа у Винковцима

Синоћ је у Мирковцима свечаном сједницом Градског вијећа српске националне мањине Винковци обиљежено 15 година рада и дјеловања ове институције српске мањинске самоуправе.

У уводном излагању потпредсједник Вијећа Драгић Кокир (поријеклом из Крстиње на Кордуну) нагласио је значај квалитетних активности вијећа на промоцији српске заједнице, српског језика и културе на подручју Града Винковаца.

Од пријашњих градских власти у Винковцима нисмо имали разумијевање. Срећом нова гарнитура показује интерес за помоћ у раду нашег вијећа, што је уосталом и њихова законска обавеза, рекао је предсједник Вијећа Владимир-Влајко Мишкић. Намјеру да градска управа заиста помогне рад оваквих институција потврдио је замјеник градоначелника Винковаца Габријел Шокичић (ХДЗ).

Поздравне и ријечи подршке сународницама и сународницима у Вијећу српске националне мањине упутили су предсједник Заједничког вијећа општина Срђан Јеремић (СДСС) и предсједник Вуковарско-сремске жупанијске организације СДСС-а Душан Јецков.

На почетку сједнице минутом ћутања одата је почаст досадашњој  двојици предсједника Вијећа који су нажалост умрли – Бојану Мајсторовићу и Лази Гуњу.

 

СЕЛО ИНТЕНЗИВНОГ „ДОСЕЉЕВАЊА“

Мирковци, село удаљено свега три-четири километара од центра Винковаца, до рата 1991. су били у саставу овог града. Током рата били су самостална српска општина. Статус општине, али „пријелазне“, Мирковци су имали за вријема „Клајна“ односно мирне реинтеграције од 1996. до 1998. године. У националном саставу до рата 90 и више процената су били Срби. По завршетку реинтеграције и успоставе власти РХ велик број Срба Мирковчана је почео продавати своје куће и селити у Србију или иностранство, па се због тога повећава удио Хрвата, а смањује број Срба. Процјењује се да данас у Мирковцима око 70 % становништва чине Хрвати док је Срба око 30 %. Мирковци су 1991. године имали 3.233 становника, 2001. године 2.673 становника, док се због досељавања број становника 2011. повећао на 3.283. Према слободној процјени данас у Мирковцима живи око 700-ињак Срба.

Досељавање у Мирковце није новост. Кроз историју која Мирковце први пут помиње 1475. године, биљежи се неколико значајних таласа насељавања. Најзначајнији је талас средином 18 вијека када Мирковце насељавају Срби Лике, Далмације, Барање и источне Босне. По завршетку Другог свјетског рата Мирковце насељавају  Кордунаши, Банијци, Далматинци и Личани.

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар