Прошлост Срба приказана и на слагалицама

Промоција новог издања Заједничког већа општина – Трагом прошлости одржана је 23. фебруара у Вуковару.

Након што је публици пре годину дана Одбор за културу и спорт Заједничког већа општина Вуковар представио магнете и разгледнице, 13. фебруара су у оквиру истог пројекта представљене и слагалице.

– Пројекат Трагом прошлости започет је почетком прошле године када смо објавили 48 реиздања разгледница које се односе на српску заједницу, а сами мотиви су са подручја деловања Заједничког већа општина Вуковар. Видели смо да је тај начин доласка до публике која се занима за прошлост Срба у овом крају показао као занимљив, међутим, видели смо да би то могли направити на још занимљивији начин и дошла нам је идеја да то направимо у облику слагалица. Саме слагалице захтевају време да се сложе и није битно који је мотив, него коју попратну причу носе. Уз пузле смо приложили кратак историјат те грађевине која се налази на самом издању слагалица како би они који су заинтересовани могли нешто научити о својој и прошлости својих предака – рекао је аутор пројекта и председник Одбора за културу и спорт ЗВО-а Вељко Максић.

У овом издању налази се пет различитих мотива као што су Храм Успења пресвете Богородице у Осијеку, Храм Светог Оца Николаја у Вуковару, Српски дом у Вуковару, Храм Светог Великомученика Димитрија у Даљу и зграда хотела Гранд у Вуковару.

– Гледали смо да мотиви буду из Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније и да не буду само сакрални објекти, него да буде нешто и попут хотела Гранд који је пример успешне породице српског порекла која је на некакав начин доминирала привредом вуковарског краја. Такође, приказано је и да је ћирилица била стално доступна, неке од тих разгледница чувају успомену на грађевине којих више нема као што је храм у Осијеку пре него што је сада саграђен нови – додао је Максић.

Ово је још један начин на који се Заједничко веће општина труди да приближи идентитет, културу и баштину српске заједнице са источног дела Републике Хрватске и да тако привуче што ширу публику.

– Рад наших установа прати одређена публика, али је нама циљ да то проширимо и управо кроз организацију наших програма смо успели да видимо да долазе и људи који до сада нису посећивали наше програме. И то нам је управо важно, да кроз другу врсту приказа, као што су рецимо те слагалице, које нису честе, приближимо нашу заједницу осталима, не само припадницима српске заједнице како бисмо ми сачували своју културу и идентитет, него како бисмо промовисали управо тај идентитет код већинског становништва и код осталих грађана. Ово предавање је било интересантно, мотиви на слагалицама нису везани само за једно место, него за подручје деловања ЗВО-а и предеседник Одбора је на интересантан начин публици донео нову слику и поглед на оно што ми радимо – каже председник ЗВО-а Дејан Дракулић.

Пројекат Трагом прошлости – прошлост Срба источне Славоније, Барање и западног Срема на старим разгледницама финансирала је Канцеларија за људска права и права националних мањина Владе Републике Хрватске.

Пише: Маја Милановић

Преузето са: Срби. хр

Нема коментара

Напишите коментар