Протекло 78 година од крвавог усташког пира на Пагу и Велебиту

Прије 78 година, у ноћи између 14. и 15. августа, уочи католичког празника Велике Госпе, усташе су у логорима Слана на острву Пагу и Јадовно на Велебиту, извршиле масовну ликвидацију преосталих логораша, поубијавши више од 2.000 лица.

На Пагу је побијена најмање 791 жртва, међу којима је, како су касније Италијани евидентирали, било 407 мушкараца, 293 жене и 91 дијете, док је на Велебиту побијено око 1.500 лица, саопштено је из Удружења „Јадовно 1941“.

Предсједник овог удружења Душан Басташић навео је да су италијанске окупационе власти, згрожене монструозношћу злочина и бројем побијених затвореника, преузеле од Независне Државе Хрватске /НДХ/ цивилну и војну власт на том подручју и наредиле затварање логора.

Додатни разлог за забринутост Италијана био је масовни устанак Срба у Лици против усташке тираније.

„Желећи да униште трагове злочина и побију остатак затвореника у кратком року, усташки наредбодавци су мотивисали џелате са додатних 100 куна по сату клања. Ноћ уочи католичког празника Велике Госпе, злочинци су у ували Слана на острву Пагу поклали преостале затворенике, мушкарце жене и дјецу“, подсјетио Басташић.

Он је навео да су усташки злочинци сутрадан ујутро, 15. августа, довршили крвави пир, након чега су се, пијани и крвавих униформи, прикључили процесији која се кретала улицама Пага и завршила у католичкој цркви у центру града.

Басташић је рекао и да су италијански војни санитарци на мјесту злочина на Пагу, почетком септембра 1941. године, ексхумирали и спалили 791, како су забиљежили, свјеже закопаних лешева, а њихов пепео је закопан у пашком камењару.

Експедиција удружења „Јадовно 1941“ пронашла је у октобру 2017. године и то мјесто.

„Готово у исто вријеме, усташе су у логору Јадовно, на Велебиту, митраљезима стријељале око 1.500 преосталих затвореника и затрпале их у јаме ископане у самом логору“, подсјетио је Басташић.

Данас на острву Паг, на мјесту некадашњег логора, нема споменика који би подсјећао на стравичну судбину најмање 8.020 људи, недужних жртава – Срба и Јевреја, побијених у љето 1941. године.

Спомен-плоча у ували Слана, обновљена 2010. године, разбијена је након неколико дана, а исту судбину доживјела је 19 дана након поновног постављања 29. јула 2013. године. Потомци жртава су 2015. године на мјесту изнад некадашњег логора Слана поставили и освештали Часни крст.

На мјесту логора Јадовно у протеклом рату порушено је спомен–обиљежје, а тијела жртава и даље леже неексхумирана. Потомци жртава су 2012. године на мјесту некадашњег логора Јадовно поставили и освештали Часни крст.

„Седамдесет и осам година касније, готово нико се неће сјетити кланице која се догодила 15. августа 1941. године на Велебиту и на Пагу. А требало би, ради наших предака, нашег достојанства и наших потомака. Међу многобројним потомцима жртава, успомену на њих чува тек неколико њих“, навео је Басташић.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар