Сјећање на 147 српских жртава “Олује” у Горњем Селишту

На мјесном гробљу “Свете Катарине” у Горњем Селишту крај Глине данас је парастосом и полагањем вијенаца, те пригодним ријечима сјећања одана почаст жртвама Олује сахрањеним на овом гробљу. Парастос је служио парох Топлички и администратор Глински јереј Миле Ристић.

Подсјетио је на страдања Срба од другог свјетског рата укључујући и погибије људи који су страдали за вријеме акције Олуја и након ње. Жртава се присјетио и замјеник жупана Сисачко – мославачке жупаније Душан Бјелајац (ДСС).

У комплексу сеоског гробља и испод њега сахрањено је око 150 посмртних остатака, углавном НН лица страдалих августа 1995. и касније. Прије неколико година обављена је ексхумација 56 гробова. Породице деветоро страдалих преузели су посмртне остатке и сахранили их, док су остала тијела послије идентификације враћена у гробишта чекајући преузимање.

Глинско Вијеће српске националне мањине, српски представници у градским тијелима, антифашисти, те представници локалног СДСС-а традиционално парастос и сјећање на трагично страдале сународнике организују прву суботу након 4. августа.

Парастосу су присуствовали предсједник Извршног одбора СДСС-а Боро Ркман, Бранка Бакшић Митић замјеница градоначелника Града Глине, Милан Мартиновић предсједник и остали чланови ВСНМ Града Глина и др.

Извор: СДСС, ИДЦ Баније и Кордуна
Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар