АКТУЕЛНО:

Провокација у Гаравицама код Бихаћа показује да чак ни мртви Срби немају мира

Да ли је Србима забрањено да на стратиштима у Федерацији одају помен жртвама? На срамно и скандалозно понашање и провокације током јучерашњег обиљежавања сјећања на страдање у Гаравицама код Бихаћа, данас бројна реаговања и осуде.

Званичнике Републике Српске овакво понашање не изненађује, као ни то што федералне власти о томе ћуте.

– Кад њима реис-ул-улема дође и усмјерава на то да се бави политиком, држи политичке говоре и шаље политичке говоре.Он је главна политичка фаца у Сарајеву и онда не можете другачије ни очекивати – поручио је Милорад Додик, предсједник Српске.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је да муслимани у том ентитету умањују српске жртве, о чему говори и податак да је у ФБиХ од 1.120 српских гробаља, више од 1.000 оштећено.

Коментаришући провокације у ФБиХ према Србима поводом обиљежавања сјећања на страдање у Гаравицама и другим мјестима гдје Срби обиљежавају неки догађај, Радановић је истакао да се у Гаравицама десио један од највећих злочина када је ријеч о брзини убијања народа, с обзиром на то да је тамо за три мјесеца побијено све што је било.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је данас да је погубно то што власт у Федерацији БиХ није реаговала на провокације протеклих дана током обиљежавања сјећања на страдање Срба од усташа у Гаравицама код Бихаћа и мирних протеста Срба на међуентитетској линији.

– То што се десило у Гаравицама је непримјерено и невиђено, али указује на то да у ФБиХ политичке структуре и безбједносне агенције нису способне да обезбиједе скупове како би се обиљежили догађаји на миран и достојанствен начин или то не желе – рекао је Жупљанин .

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић изјавио је да се сагледавајући изглед српских стратишта у Федерацији БиХ може закључити какав је однос ФБиХ према жртвама и да им ни оне нису свете.

Србомрсци не бирају ни мјесто ни вријеме, а провокација у Гаравицама код Бихаћа показује да чак ни мртви Срби немају мира, изјавио је Срни делегат у Дому народа федералног Парламента Горан Броћета.

– Инцидент у Гаравицама, приликом одавања почасти страдалима на том српском стратишту, показује колика мржња и данас, 28 година након рата, постоји према свему што је српско, па чак и мртвима – оцијенио је Броћета.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Саша Аулић истакао је да су морбидне провокације на обиљежавању 82 године од усташког злочина над 12.000 Срба, међу којима је био велики број дјеце, одраз крајње нехуманости и дивљаштва.

У Гаравицама код Бихаћа јуче су обиљежене 82 године од усташког злочина над 12.000 Срба, међу којима је био велики број дјеце.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су у мјесту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској, побиле 12.000 српских цивила. Међу жртвама је био и велики број дјеце.

Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа убијено је између 14.000 и 14.500 људи, а власти бивше Југославије су прикривале масовне покоље и убиства Срба због прокламовања идеје братства и јединства којом су потпуно изједначиле крвника и жртву.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар