Кнежевић: Срби не смеју у владу јер не признају тзв. Косово и воле Русију, „Кригер“ кроји власт

Процес формирања владе мандатара Милојка Спајића у овом тренутку више подсећа на антидраму „Чекајући Годоа“ него на реализацију изборне воље грађана од 11. јуна, каже за „Новости“ Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије и један од лидера коалиције „За будућност Црне Горе“.

„Спајићева потреба да истовремено преговара са свима и да свима нуди исто у потпуности анулира изборне резултате. Још ако томе додамо притисак једног броја амбасадора, поставља се питање да ли су у Црној Гори убудуће потребни избори, ако се одлуке доносе искључиво на штету њених грађана. Зато сматрам да Спајић у овом тренутку има највећу одговорност да преговоре врати на почетак, или да врати мандат председнику државе Јакову Милатовићу како би неко покушао да формира владу. Уколико је и ово немогуће, онда по мом мишљењу треба изабрати техничку владу која ће организовати нове изборе“, сматра Кнежевић, оцењујући да они који су највише профитирали од 30. августа 2020. оваквим формирањем владе чине све да од тог датума остане само опушак.

На питање може ли доћи до новог договора како би у владу били укључени ЗБЦГ, али и све партије победнице из 2020, Кнежевић каже да укључивање у владу политичких субјеката који су били и остали Ђукановићева елитна гарда суштински би значило повратак Мила Ђукановића, те да нема дилему да би он био најсрећнији са овако формираном владом.

„Суштина је јасна и политичком лаику, елиминисањем коалиције ЗБЦГ из будуће владе, више нема ни 30. августа, а то је изгледа многима циљ – да врате Црну Гору у ђукановићевско доба свеопште пропасти“, рекао је Кнежевић.

„ПЕС већ дуже време не функционише као јединствен политички субјект. Чињеница да Милатовић и Спајић месецима немају никакву комуникацију, и да се Милатовић противи Спајићевој намери да врати ДПС у владу преко његових доказних сателита, довољно говори да је цепање ове странке у току. Већина странака које сад Спајић жели у својој влади активно и јавно је подржао Ђукановића. Гласале су и за Закон о слободи вероисповести, којим је била одузета имовина СПЦ. И Сад Спајић сумња у нашу искреност, а не сумња у искреност оних који су све време били против њега, а који су чак и срушили владу у којој су он и Милатовић били министри“, рекао је Кнежевић.

На подсећање да је током кампање кружила прича да ће владу састављати председник Србије Александар Вучић, да се меша у „црногорске ствари“, Кнежевић каже да свакодневно помињање Србије и Вучића представља класичан одраз провинцијалне искомплексираности и фрустрације, начин да се пронађе дежурни кривац за сопствену неспособност и поданички менталитет.

„Притом, нико не сме да спомене немачког амбасадора у Црној Гори, извесног Флетена. И као што мајор Кригер из ‘Отписаних’ издаје наређења Недићевим агентима у лову на Прлета и Тихог, тако и његова екселенција издаје наредбе већини актера на политичкој сцени, јавно саопштавајући да Срби из ЗБЦГ не смеју у владу зато што не признају тзв. Косово и воле Русију. И није проблем што им хер Фелтенб наређује, већ што га већина слуша са позорношћу“, нагласио је Кнежевић.

У ПЕС има и одговорних

„Уверен сам да ПЕС има довољан број одговорних, храбрих и државатворних функционера и чланова који не подржавају Спајићев наум да врати ДПС на власт. Међу њима су поред Јакова Милатовића и посланице Ћинћурова и Пејовићева, које заслужују свако поштовање. Зато се ових дана с правом поставља питање да ли би ПЕС добио оволики проценат подршке да је Спајић у изборној кампањи јавно саопштио да намерава да формира владу са доказаним коалиционим партнерима ДПС“, истакао је Кнежевић.

РТ Балкан
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар