АКТУЕЛНО:

Прва косидба на руке у Чикагу

На новом црквеном имању Св. Јована Крситеља у насељу Хомер Глен крај Чикага расте ливада на којој ће се у суботу 29. јуна 2024. године одржати косидба са ручним косама. Биће то прва манифестација посвећена косидби на традиоционалан начин у Чикагу, а добри познаваоци тврде да је прва и у Америци. Како најављују организатори из удружења „Хереговац“ и крајишких Срба „Прело“ постоји приличан број заинтересованих. Биће то и прилка да се потраже и наоштре косе које деценијама у гаражама служе само као „подсјетник“ донијете из „старог“ краја и пре више од пола вијека. Једна од њих је и код Кордунаша Пере Станојчића који данас живи у Јужном Чикагу.

Још пре неколико година Душан Магазин из Удружења Херцеговац је из Требиња у Чикаго донио неколико коса „кованоица“ са косиштима. Тако ће моћи и они који тренутно немају своју косу да се одмјере у кошњи на традиционалан начин. Потребно је само да неколико дана прије резервишу „своју“ косу код организатора. Предвиђено је да ова прва кошња буде ревијална, а већ од следеће године и такмичарска.

У програму су најављени здравица, поздравна беседа домаћина, косидба, учешће женске и мушке пјевачке групе, а у наставку биће одржане народне спортске игре као што су бацање камена са рамена, превлачење конопца, балотање и друге.

Организатори препоручују косиоцима да буду обучени у традиционалну ношњу из краја свог пријекла или сличну српску наордну ношњу.

Током цијелодневне манифестације биће музика, српски специјалитети са роштиља и освежење уз српска пића.

Заинтересовани за учешће у кошњи требају се пријавити на бројеве телефона (773)301-2008 и (708) 528-8481 или на дан манифестације од девет сати.

С. Данчуо

Извор: Banija Online

На сликама: Трава је спремна за наоштрене косе и вјеште косиоце

Нема коментара

Напишите коментар