АКТУЕЛНО:

Први пут у Чикагу одржани обичаји косидбе

Први пут су у Чикагу у суботу 29. јула 2024. године одржани обичаји косидбе. На ливади новог црквеног имања у насељу Хомер Глен учествовало је 11 косаца у службеној конкуренцији, а још толико је покушало да коси први пут, међу којима је било и оних рођених у Америци. Већина учесника доласком у Америку није имала прилику да коси, последње кошње су биле пре више деценија још у „старом крају“.

Косидбу је отворио најстарији косац, угледни члан српске заједнице у Чикагу Перо Станојчић, који је косио са косом коју је пре пола века са Кордуна донео његово отац. И остале косе су донијете из Завичаја. Тако је пре неколико година Херцеговац Душан Магазин купио девет коса кованица и косишта у Требињу и донио их у Чикаго.

Здравичар Игор Обаровић

Манифестацију је благословио свештеник Саво Босанац, здравичар и водитељ програма је био глумац и оснивач Српског драмског позоришта у Чикагу Игор Обаровић, а домаћини су били Душан Магазин из Удружења Херцеговац и Љубинко Шпегар председник Удружења крајишких Срба „Прело“.

У целодневном програму су учествовале мушка и женска пјевачка група, а одржан је обичај доручка на откосу.

Манифестацију је службено отворила и на крају проглесила побједнике генерална конзулица БиХ у Чикагу Татјана Телућ која је похвалила организаторе на напорима које чине на његовању обичаја свога краја. Обичаје, као што се показало и у суботу, успјешно преносе и на генерације рођене у Америци. И на тај начин они се упознају са Завичајем својих предака и у њима се пробуди жеља и да га посјете.

Иако је Прва косидба у Америци била ревијална и како истичу организатори, сви учесници су победници, судије на челу са Личанином Богданом Јакшићем ипак су прогласили најбоље. Више је то као „генрална проба“ за следећу годину која би требало бити такмичарска.

Трећепласирани Петар Влајнић поријеклом са Кордуна

Почаст првог косца је добио Перо Станојчић, за другог косца је проглашен Слађан Ћећез пореклом из Херцеговине и трићи је био Петар Влајнић пореклом са Кордуна. И награда је била симболична – флаша српске шљивовице.

Послије порглашења побједника наступила је фолклорна група Око соколово из Чикага.

За следећу косидбу, која ће бити такмичарска, организовари из удружења Херцеговац и Крајишких Срба Прело најављују да ће одржти и кратки курс кошње за све оне који то желе – а по ономе показаноме у суботу, заинтересованих ће сигурно бити.

С. Данчуо

Нема коментара

Напишите коментар