Слава Сабора крајишких Срба у Чикагу

Сабор крајишких Срба у Чикагу је у недељу 19. маја 2024. године обележио своју Славу – Пренос моштију Светог оца Николаја. У свечаној сали Српске народне одбране о значају ове српске организације у Америци говорили су председник Стеван Докић и почасни председник Владо Бјелопетровић.

Члановима и гостима се обратио и генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић који је апеловао на српско јединствено у овом времену када нашем народу намећу разне квалификације, народу над којим је у 20. веку неколико пута извшрен геноцид. Он је позвао све Србе без обзира на поријкло да постану српски држављани, што могу да ураде и преко конзулата у Чикагу.

У културно-умјетничком програму наступили су чланови дјечјег хора при храму Христовог Васкрсења и глумац Српског позоришта из Чикаго Миленко Шишарица који је говорио монологе из Андрићевог романа Проклета авлија.

Славски колач су освештали свештеници Стоиљко Кајевић и Александар Петровић.

У току вечери гости су се могли упознати и са знаменитим Србима рођеним на Банији кроз изложбу коју су припремили Бранко Крњаић и Светозар Данчуо.

Дан пре ове Славе Сабор крајишких Срба је изабрао нову Управу. Следећих годину дана ову организацију ће водити председник Стеван Докић, потпредседници Слободан Перић и Миле Попадић, секретар Бранислав Обреновић, док ће благаник бити Душан Простран, а у Надзорном одбору су Томо Каран и Никола Кнежевић.

Сабор крајишкоих Срба је једна од две организације која у Чикагу окупља Србе поријеком из Крајина и њихове пријатеље. Друго је, некоико година старије, Удружење крајишких Срба „Прело“.

С. Данчуо

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар