„Слушај како говори Сава Мркаљ” – монодрама изведена у Бечу

Српски глумац Дејан Стојаковић гостовао је у кампусу Универзитета у Бечу и извео монодраму „Слушај како говори Сава Мркаљ” по тексту професорке на славистици Универзитета у Бечу Гордане Илић Марковић, а у режију редатеља Душка Ашковића.

Монодрама о познатом српском језикословцу изведена је на локацији на којој се некада налазила бечка умоболница у којој је Мркаљ преминуо 1833. године. У овом граду је Сава Мркаљ провео своје последње године живота. Био је један од првих реформатора српске ћирилице, коју је са 46 слова, свео на 29, од којих је 25 слова у употреби у данашњој српској азбуци. У свом делу „Сало дебелога јера либо азбукопротрес” штампаном у Пешти 1810. године залагао за реформу тадашњег правописа и тражио примену фонетског писма базираног на народном језику и правилима „за један глас само један знак” и „пиши како говориш”.

Овим идејама утицао је на Вука Караџића који је у Писменици 1814. године употребљујући Мркаљеву азбуку написао: „Ја сада овдје, имајући за намјерење успјех српскога књижества, не могу друге азбуке употребити него Меркаилову, јербо за српски језик лакша и чистија не може бити од ове”.

Саво Мркаљ је био и песник и сматра се зачетником јамба у српској поезији. Изведби монодраме у Бечу, између осталих, присуствовали су шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић, као и представници Заједнице српских клубова.

Расејање.инфо

Фото:Представништво Републике Српске у Републици Аустриј

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар