Прва србачка лака бригада након 30 година у истом строју

Постројавањем на игралишту у Малим Ситнешима, одакле је кренула у рат 7. јуна 1992. године, Прва србачка лака пјешадијска бригада обиљежила је данас 30. годишњицу од свог формирања.

Ратни начелник штаба бригаде, Свето Стојаковић, симболично је предао рапорт потпуковнику Вићи Ковачевићу, чиме су евоциране успомене на дане када је славна србачка бригада кренула у обрачун са непријатељским снагама и одбрану своје отаџбине.

Због слабог здравственог стања, обиљежавању није присуствовао командант бригаде, пуковник Миодраг Сувајац, који је упутио ријечи подршке и поруку свим борцима да буду јединствени и данас у миру, као што су били на првим борбеним линијама.

“Кроз бригаду је за непуне четири године прошло 3338 бораца и на том ратном путу смо остали без 66 наших другова којих се сјећамо са посебним поштовањем. Прошли смо многа ратишта и свугдје улијевали сигурност, а у нас је посебно повјерење имао легендарни командант Првог крајишког корпуса, генерал Момир Талић. Поштовали смо принципе међународног ратног права и никада се нисмо огријешили од њих а за ратне заслуге смо одликовани медаљом Петра Мркоњића”, рекао је Вићо Ковачевић.

Он је изразио понос што је на данашњем постројавању истакнута ратна застава бригаде коју су поносно носили на цијелом ратном путу а која се чува у касарни Козара од стране Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

“У данашњем строју су и борци из других јединица Војске Републике Српске који су из Српца, што је изразита жеља пуковника Миодрага Сувајца који је нагласио да их никада није одвајао од бораца србачке бригаде, а то не жели ни данас”, истакао је Ковачевић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић, који је такође био припадник србачке бригаде, рекао је да су наши борци били оличење истинске храбрости и одважности јер се ниједног тренутка нису бојали за своје животе, већ искључиво за животе своје породице.

“Увијек сте били сложни у свему, од дервентско-бродског, орашког, требавског, србобранског, возућког и градачачког ратишта, пробијања Коридора живота и других битака, па све до данас када бранимо Српску у миру. Углед и поштовање које сте мукотрпно стекли у очима јавности и међу јединицама Војске Републике Српске могу вам бити на понос и част”, рекао је Драгосављевић.

Он је истакао да су окупљања попут овога веома важна како бисмо показали јединство које је је потребно више него икада, јер је Република Српска у овом тренутку, по његовим ријечима, можда и најугроженија у периоду након завршетка рата.

“Многи желе да нам одузму слободу и мир, оспоравајући Српску и њене светковине, укидајући законе, деградирајући рад највиших законодавних тијела и вршећи разне притиске на наше демократски изабране представнике. Али ми никада нећемо одустати од Републике Српске јер је она загарантована Дејтоном и ништа не може угрозити њен интегритет, уставни поредак и територијалну цјеловитост”, истакао је Драгосављевић.

Додаје да има неријешених питања која у данашњем времену оптерећују борачке категорије, али се локална управа труди да њихов положај буде бољи кроз новчане и друге помоћи, пројекте запошљавања и самозапошљавања, стамбено збрињавање у склопу програма Фонда солидарности Борачке организације Србац и друге начине.

“У сарадњи са Одбором за његовање традиције ослободилачких ратова трудимо се да обиљежимо све важније датуме из Одбрамбено-отаџбинског рата. Финансијски ћемо подржати реконструкцију централног спомен обиљежја у Српцу, а помогли смо и изградњу спомен обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Кобашу које је завршено. Тиме је окончана изградња оваквих обиљежја у свим мјесним заједницама србачке општине”, нагласио је Драгосављевић.

Постројавању у Малим Ситнешима присуствовао је и савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, генерал Милан Торбица, који је изразио задовољство великим одзивом некадашњих припадника србачке бригаде на данашњи јубилеј.
“Иако сам током рата био у ваздухопловству, имао сам сталне контакте са пуковником Миодрагом Сувајцем и увијек сам знао гдје се налази србачка бригаде. Пратио сам њен ратни пут, знам да је одликована високим признањем и треба свима да буде на част јер никада није напустила свој положај”, истакао је Торбица, који је поријеклом из Српца.

Јубилеј србачке бригаде увеличао је и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Којић, који је истакао њен значај у Одбрамбено-отаџбинском рату.

“Као и код других бригаде, забиљежена су веома ружна и брутална страдања Српчана, нарочито на озренско-возућком ратишту гдје је одређен број њих обезглављен од одреда Ел муџахедин а један се води као нестао. Мали вид правде и сатисфакције јесте осуђујућа пресуда Сакибу Махмуљину. Важно је обиљежавати овакве јубилеје због очувања културе сјећања, како би млађе генерације знале улогу и значај Војске Републике Српске а то је једини пут ка непонављању оног што се десило”, истакао је Којић.

У немогућности доласка на данашње постројавање, поздравно писмо је упутила министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, која је честитала јубилеј и истакла немјерљиву улогу србачке бригаде у херојској борби за национални препород нашег народа. У знак подршке, министарство је упутило финансијску помоћ у износу од 10 хиљада КМ Фонду солидарности Борачке организације општине Србац за програм стамбеног збрињавања најугроженијих борачких категорија.

Након званичног дијела програма, заједничка делегација Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и команде Прве србачке лаке пјешадијске бригаде положила је вијенац и цвијеће на спомен плочу посвећену формирању бригаде и спомен обиљежју погинулим борцима са подручја Малих Ситнеша.

За све присутне на игралишту за мале спортове организован је војнички ручак.
Обиљежавање 30. годишњице Прве србачке лаке пјешадијске бригаде почело је јутрос изложбом о ратном путу бригаде, која је организована у фоајеу Дома културе у Српцу.
Програм ће бити настављен у понедјељак, 6. јуна, у 20 часова када ће се у скупштинској сали одржати вече посвећено 30. годишњици од формирања бригаде.

У уторак, 7. јуна, у 10.30 часова биће обављено полагање цвијећа на спомен костурницу на градском гробљу, од 11 часова полагање цвијећа у спомен соби а од 11.30 часова на централном спомен обиљежју парастос за погинуле, нестале и умрле борце Војске Републике Српске.

Више фотографија је доступно кликом на линк: хттпс://www.фацебоок.цом/радиосрбац.србац

Преузето са: Радио Србац

Нема коментара

Напишите коментар