Путинове мјере за борбу против вируса корона: Следећа недјеља нерадна

„Најважније је тренутно да сви остану код куће“

Председник Русије, Владимир Путин, објавио је да ће следећа недеља на територији цијеле земље бити нерадна за све запослене, иако ће апотеке, продавнице, болнице, градски и међуградски превоз, као и остале услужне делатности наставити са радом.

Он је рекао да је та мјера неопходна због ширења коронавируса.

„Ово ће допринијети да се смање ризици од ширења коронавируса. Најважније је тренутно да сви остану код куће“, истакао је Путин.

Он је такође навео да Русија тренутно излази на крај са коронавирусом, али да је зараза свуда око ње, те је тешко у потпуности спријечити да вирус продре у земљу.

Он је предложио и да се одложи гласање за уставне измјене и додао да ће о новом датуму бити речи накнадно.

Грађани Русије: Будите дисциплиновани

Руски предсједник позвао је грађане да буду дисциплиновани и одговорни, те да је најбезбедније данас остати код куће.

„Све мере по питању борбе против коронавируса даће резултат уколико будемо уједињени“, рекао је он.

Такође је навео и да би грађани требало са великом озбиљношћу да се односе према савјетима стручњака како би се сачували од ове болести.

Помоћ породицама и грађанима

Русија ће у виду подршке породицама са дјецом у наредна три мјесеца исплатити по 5.000 рубаља за свако дијете до три године, саопштио је Путин.

Такође је рекао да ће незапосленима бити увећан износ социјалне помоћи са 8.000 на 12.130 рубаља.

„Економија Русије, као и економије других земаља, због коронавируса пролазе кроз катастрофалан период. Потребно је подржати оне који се сусрећу са губитком посла“, додао је.

Путин је навео и да ће свим грађанима којима примања буду пала на испод 30 одсто од реалних бити омогућен мораторијум на исплате кредита.

За стабилизацију економске ситуације потребне додатне мере

Путин је истакао да је за стабилизацију економске ситуације, у оквиру корака за подршку економије, предузећа и грађана, предложио следеће мере:

— Да би се спријечило ширење вируса корона, наредна недеља проглашена је нерадном и плаћеном. Све службе за обезбеђивање услова за живот, укључујући транспорт, органе власти, медицина, наставиће да раде.

— У наредних шест мјесеци све социјалне исплате и накнаде продужују се без давања потврда.

— Све исплате ветеранима и учесницима рата у вези са 75. годишњицом Побједе треба да се изврше у априлу.

— Исплате према болничким листама треба да се израчунавају по стопи од најмање једне минималне зараде месечно.

— Накнаде за незапослене морају бити изједначене са минималном зарадом.

— За подршку породицама са дјецом која имају право на дјечји додатак, у наредна три мјесеца биће исплаћено пет хиљада рубаља за свако дијете до три године.

— У случају пада мјесечног дохотка за више од 30 одсто, грађанину се мора одложити сервисирање потрошачких и хипотекарних кредита.

— Малим и средњим предузећима треба одобрити одлагање плаћања пореза на шест мјесеци, осим ПДВ-а.

— Влада и Централна банка треба да предложе и предузму додатне мјере за одрживи развој реалног сектора привреде, укључујући државне гаранције.

— Све исплате прихода у виду камата и дивиденди које иду у иностранство треба опорезовати по стопи од 15 одсто.

— Камате и приходи од банкарских депозита и улагања у дужничке хартије у вредности од више од милион рубаља опорезоваће се по стопи од 13 одсто.

— Смањиће се премије осигурања на 15 одсто за плате веће од минималне зараде, прије свега за раднике малих и средњих предузећа.

— Биће уведен шестомјесечни мораторијум на стечај предузећа у тешкој ситуацији, стечајни поступак треба да буде сразмеран и неоптерећујући.

— Треба обезбиједити механизам за продужење кредита индивидуалним предузетницима у секторима погођеним епидемијом вируса корона.

Председник је такође позвао грађане да поштују препоруке за спрјечавање ширења вируса корона и да се понашају одговорно према себи и својим породицама.

Према последњим подацима, укупан број обољелих од КОВИД-19 у Русији је 658 (од којих је 410 у Москви), 29 је оздравило, а 122 хиљаде људи налази се под надзором, јавља Спутњик.

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар