Шведско „не” карантину: Да ли се опасно коцкају здрављем или остали претерују

Док већи део Европе намеће ванредна ограничења како би успорио ширење коронавируса, Шведска је оставила своје грађане изненађујуће слободним. Да ли се Швеђани коцкају својим здрављем или сви други претерују?

У тренутку када већи део Европе уводи мере у покушају да успори ширење Ковид-19, једна земља игнорише овај тренд. Шведска, наиме, заузима значајно либералнији приступ у борби против вируса. Упркос томе што њени најближи суседи, Данска и Норвешка, затварају све осим основних услуга, Швеђани су и даље слободни да се друже. Иако су универзитети и средње школе затворени, предшколске установе, вртицћи, барови, ресторани, скијалишта, спортски клубови и фризерски салони остају отворени, пише РТ.

Улице Стокхолма и Малмеа приметно су мирније него иначе, али позитивно „живахне“ у односу на улице Копенхагена, Осла, Лондона, Париза и Рима. Стајање у баровима је забрањено, али докле год можете да нађете место да седнете, слободни сте да уживате у ноћном изласку. Остале мере укључују забрану окупљања више од 50 особа на једном месту, а од старијих од 70 година се тражи да се самоизолују.

С изузетком Белорусије која чак није суспендовала ни фудбалску лигу, Шведска ограничења су најопуштенија. То је навело посматраче у земљи и ван ње да се запитају – да ли се Швеђани играју здрављем нације или заузимају најпропорционалнији одговор на Западу? Премијер Стефан Лофвен упозорио је да ће времена која предстоје бити тешка, али и да ће сви Швеђани појединачно морати да преузму одговорност. „Не можемо све да регулишемо и забранимо”, поручио је он.

Ова тактика је у супротности са стратегијом у Великој Британији која је подразумевала да се грађанима каже да остану код куће, и да се излазак из куће ограничи на једном дневно. Шведски стручњаци заузели су сасвим другачији став у односу на онај у Великој Британији, а њихов државни епидемиолог Андерс Тенгел рекао је да су прогнозе Лондон Империал Колеџа, са предвиђених 250.000 смртних случајева од вируса – „песимистичке”. Последњи бројеви у Шведској показују скоро 3.500 оболелих и 105 смртних случајева. Тенгел је рекао за Обсервер: „Докле год развој епидемије у Шведској остане на овом нивоу, не видим велики разлог за предузимање мера које можете одржати само врло ограничен временски период“.

Овај потез Шведске омогућио је предузећима да остану отворена, смањујући удар на економију земље. Овај приступ је широко прихваћен од стране јавности, која на то гледа као на далеко разумнији начин акције од драконских корака предузетих у другим земљама. То такође ставља земљу у бољи положај да се брзо врати у пун капацитет, након што се пандемија заврши. Лофвенова влада чини се мање склоном да буде виђена да само „ради нешто“, у поређењу с многим на Западу. Швеђани нису тражили да држава ограничи слободе на начин као што се то чини у многим другим земљама.

Само ће време показати какав је заправо био најбољи одговор на овогодишњу пандемију. Али, одлука шведске Владе да повери својим грађанима да поштују савете и прилагођавају своје понашање датим препорукама, без претње полицијском интервенцијом, је нешто што свакако треба поздравити у слободном друштву, пише РТ. Такође одржава и виши ниво поверења у другом правцу – од стране јавности према влади. На практичном нивоу, непримењивање драконских мера спречава панику у јавности и омогућава спорију ескалацију мера уколико оне буду потребне.

Поверење је важан фактор у демократији где влада влада уз пристанак народа. Поверење јавности у Шведској је изузетно велико, јер грађани верују да њихови политичари делују у јавном интересу. Њихова склоност да одрасле третирају као одрасле је кључна да се поверење одржи.

Нема сумње да ће неке жртве морати да се поднесу у борби против Ковид-19, али је од виталног значаја да поверење јавности у владу није једна од изгубљених ствари. Предузимајући одмеренији одговор и заснивајући своје акције на саветима уместо на принуди, влада Шведске се коцка, али са вероватно мањим ризиком него што то чини Битанија или Немачка. Шведска допушта да њена економија функционише на много нормалнијем нивоу од остатка Европе, која готово да се угасила.

Ако се испостави да пандемија није тако кобна као што су се, на пример, британски стручњаци у почетку плашили, онда би драконске мере које су примењивале друге земље могле да резултирају тиме да је „лек“ био гори од болести.

Ако се пак испостави да је пандемија смртоносна онолико колико се предвиђало, али не више у Шведској него у другим земљама, влада се ипак не може оптужити да није учинила ништа, али би и даље била у економски стабилнијем стању. Једина ситуација која би оставила шведску владу доиста отвореном за критику била би уколико стопа смртности у Шведској надмаши сличне земље, али за сада се чини да има мало показатеља да би то могао бити случај, пише РТ.

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар