Радановић: Резултати избора показују омјер етничког чишћења у ФБиХ

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да резултати Централне изборне комисије за изборе у кантонима у ФБиХ показују омјер етничког чишћења који се догодио у том ентитету.

Радановић сматра да је то, нажалост, показатељ да не постоји жеља да се помогне Србима у ФБиХ већ је на дјелу трајна опструкција да се дају права српском народу у том ентитету.

– У суштини, од 542.879 Срба који су живјели на територији данашње ФБиХ 1991. године, према попису из 2013. године остало је само 56.550, а данас готово десет година након пописа Срба вјероватно нема више од око 40.000 у ФБиХ. Тренутно их је између 38.000 и 40.000, то су процјене – рекао је Радановић.

Радановић је указао да се за Дом народа ФБиХ, након што је Кристијан Шмит незаконито и неуставно промјенио Устав ФБиХ и Изборни закона, бира 23 Срба, али сви представници српског народа биће са кандидатских листа СДА, ДФ, СДП и других мањих странака које су их ставиле на своје листе да би добили мандате.

– У суштини у Дому народа ФБиХ од 23 Србина, према начину како је ЦИК извршио обрачун попуне мандата, имамо чињеницу да ће само из Ливањског кантона, бити легитимни представници српског народа у том дому – истакао је Радановић.

Он је напоменуо да је и у прошлом сазиву била ситуација да су СДП и СДА и друге бошњачке странке попуњавале Клуб Срба у Дому народа ФБиХ.

Он је напоменуо да ће Ливањски кантон дати четири или пет делегата у Дом народа Парламента ФБиХ који су легитимни пошто су само они изабрани из српских странака, односно странака са сједиштем у Републици Српској.

– Остали ће бити изабрани са листа СДА, ДФ, СДП и других странака, што значи и да ће слиједити њихову политику унитарне грађанске БиХ – додао је Радановић.

Према потврђеним резултатима које је објавила Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ за изборе у кантонима у ФБиХ из странака са сједиштем у Републици Српској само у Ливањском кантону су мандате добили Горан Броћета и Никола Матерић за СНСД-а, Душко Радун испред Српске слоге /СНС ФБиХ, СП, ДНС, ПДП, СДС/ и Драгана Дамјановић за Српско јединство /СНП ФБИХ, СПС/.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар