Сложно за нову цркву у Стрмену

У страдалничком банијском селу Стрмен од некадашње Цркве Свете Ане остали су само темељи. Црква је изграђена још 1930. године. Нажалост, црква је у Другом свјетском рату порушена, када је у овом селу страдало преко 350 становника.

Међутим, Стрменчани нису одустали од своје цркве и почели да подижу дрвену цркву, која ће бити мјесто њихових молитви и саборовања.

Један од покретача ове акције је свакако и Данијел Додош, рођен 1991. у Цириху,  у Швајцарској. Са 6 година 1997. године дошао је у први пут у родно село свог оца, гдје су се његови бака и дјед вратили из избјеглиштва.

– Иако имамо кућу и у Петрињи, увијек ме је вукло да идем у Стрмен. Долазим у село неколико пута годишње, имам и два сина од двије и пет година, и старији син једва чека ферије да иде у Стрмен.

Данијел каже да је чак одустао од куповине куће у Београду јер не може да замисли да своје слободно вријеме проводи далеко од Стрмена.

– Свјестан сам да у Стрмену има јако мало људи, и да смо удаљени од града, али емотивно сам везан за то наше село. Тамо једино проналазим мир и то учим и своју дјецу, да знају гдје им је ђедовина.

Данијел Додош каже да у подизању ове црквице требају да буду сложни сви којима је Стрмен на срцу, али и сви Срби који схватају значај обнове православних црквава у Хрватској.

Средства можете уплатити на:

До сада су средства донирали:

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар