Реаговања из Српске на пресуду Османовићу и изјаве из Сарајева

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је на пет година затвора бившег припадника такозване Армије БиХ Османа Османовића због ратног злочина над српским цивилима и заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1992. године у логору Расадник у Горњем Рахићу на подручју Брчког.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поручио је да та пресуда представља „срамотан удар на правду и да ће оставити тешке посљедице на односе БиХ и Србије“, а министарка спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић да је пресуда „нови тежак ударац нормализацији односа у региону“.

Замјеник министра правде у Савјету министара Незир Пивић сматра да је овом пресудом прекршено међународно право и да Србија „злоупотребом универзалне јурисдикције процесуира наводне ратне злочине“.

Из Републике Српске услиједила су оштра реаговања.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић похвалила је рад Вишег суда у Београду за осуђујућу пресуду Османовићу јер је српски народ западно од Дрине одавно изгубио сваку наду да ће бити процесуирани злочинци за злочине над Србима у БиХ.

– Свака част Вишем суду у Београду за пресуду Османовићу. Да је Суд БиХ радио свој посао до те пресуде није требало ни долазити у Београду – изјавила је Срни Рајилићева.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић одговоран за ратне злочине почињене у вријеме док је обављао функцију ратног начелника Центра служби безбједности у Зеници и да за то треба да одговара, а тек онда да даје судове о туђој одговорности.

Предсједавајући Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић оцијенио је као политички лицемјерне изјаве бошњачког члана Предсједништва и министрка иностраних послова у Савјету министара након што је суд у Београду осудио Османовића.

– Ријеч је о двоструким аршинима, политичком лицемјерју и покушају да задрже сталне тензије између БиХ и Србије, на које Београд не одговара, а онда покушавају да их пренесу према нама у Републици Српској, који се трудимо да раскринкамо ту њихову хушкачку политику и уведемо све у нормалне односе – рекао је Стевандић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавио је да реаговања врха СДА на благу пресуду суда Османовићу показују да их не интересују ни право нити правда него етаблирање квазиистине да су једине жртве из реда Бошњака.

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић истакла је да до нормализације односа између Срба и Бошњака у БиХ неће доћи све док српске жртве не буду поштоване као и бошњачке.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је да пресудом суда у Београду није прекршено међународно право, нити ће бити поремећени односи БиХ и Србије како то тврде представници политичког Сарајева, којима очигледно смета примјена правде и истина.

У ДНС-у сматрају да све жртве имају право на једнак третман, без обзира да ли су из реда српског, бошњачког или хрватског народа.

– За њих је правда само када се кажњавају Срби. За њих је правда само када кажу да су Срби ти који су починили злочин. За њих других жртава осим бошњачких нема – рекао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

РТРС/СРНА

Нема коментара

Напишите коментар