Квадратура круга: Глина још чека обнову

Прошло је више од годину дана од како је разорни земљотрес, јачине 6,2 степена Меркалијеве скале, задесио Петрињу и Глину.

Од 1 200 кућа, колико их је у Глини страдало у том земљотресу, до сада је обновљено и изграђено свега 40 кућа и то искључиво приватним донацијама.
Влада Републике Хрватске је из Фонда солидарности Европске уније добила новац за обнову, али га још није искористила. Нико у Глини и Петрињи не зна одговор на питање ко је зауставио обнову кућа на Банији и зашто ни после 15 месеци од земљотреса обнова не почиње, иако је Влада Хрватске то најављивала у два наврата.

Људи су изгубили и наду и стрпљење, а већина страдалника и даље живи у контејнерима без воде и канализације.
„Око 800 породица и даље живи у нехуманим условима, у контејнерима, у којима већ умиру људи“ – са резигнацијом каже Бранка Бакшић Митић, заменица градоначелника Глине.

У Мајским Пољанама које су насељене већинским српским становништвом страдао је највећи број кућа, готово 90 одсто, а, нажалост, тог 29. децембра 2020. године то место је имало и највећи број људских жртава.

Изградњу прве куће у овом насељу, намењену Ђуру Бакићу, започела је Влада Војводине.

Влада Србије уплатила је Влади Хрватске милион евра као помоћ за људе на угроженом подручју, а уз то је донирала још 100.000 евра за набавку контејнера са санитарним чвором како би, бар донекле, учинила хуманијим живот тим људима.

Уредник: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Уредник емисије Бранко Станковић аутор је 18 документарних филмова и две драме које су екранизоване на РТС-у, а и мноштва документарних емисија, које су, као и филмови, награђиване на домаћим и међународним фестивалима.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар