Бољи животни услови за Србе у Пожешко-славонској жупанији

У мају 2021. године српско становништво Пожешко-славонске жупаније је на локалним изборима за заменика жупана изабрало Николу Ивановића, који се ухватио у коштац са бројним проблемима Срба на овом подручју.

На подручју Пожешко-славонске жупаније тренутно живи око 3.000 Срба, те већина тог становништва живи у Пакрацу, Липику, Пожеги и општини Чаглин. Слаб повратак српског становништва, лоши услови за живот као и разједињеност, проблеми су са којима се у коштац ухватио заменик жупана Пожешко-славонске жупаније Никола Ивановић.

Прошло је непуних годину дана од како је Ивановић напустио место заменика градоначелнице града Пакраца те ступио на место заменика жупана и од тада се српско становништво Пожештине може похвалити напретком и бољим условима за живот. Преко оперативних програма за националне мањине Владе Републике Хрватске одобрена су значајна средства која се улажу у општине, ОПГ-ове и занате на подручју Славоније.

– Можемо се похвалити да се у нашим селима интензивирају радови на побољшању комуналне инфраструктуре, пре свега улагање у водоопскрбу, улагање у прометну инфраструктуру, односно у асвалтирање путева и решавање обнове друштвених домова као претпоставке за друштвени развој српске заједнице. У претходној години значајна средства су уложена у асвалтирање пута у селу Шеовици, ове године смо асвалтирали део улица у насељу Крагуј код Пакраца, а очекујемо и завршетак неколико друштвених домова кроз програм капиталних инвестиција СНВ-а у насељу Лазе код Пожеге, у Сибиковцу и Дубокој на подручју општине Чаглин као и на подручју Брестовца у погледу уређења друштвеног дома у Подсрећу. Исто тако, кроз оперативни програм за националне мањине допринели смо и изградњи моста на реци Орљави која спаја хрватско и српско село тј. Орљавац и Подсреће. Доста активности је унапређено, али је потребно још пуно рада – каже Никола Ивановић који је и председник Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније, те се и на тај начин бори за бољи и квалитетнији живот становништва своје жупаније, од најмлађих до оних најстарије животне доби.

– Боримо се да нашој деци обезбедимо услове које свака мањинска заједница осигурава своме становништву тј. право на додатно образовање, православну веронауку, да се деци у што већем броју омогуће излети у српске манастире, да посете српске средине као што су посећивали Даљ, Вуковар, Бања Луку и Београд и да све оно што смо започели пре коронавируса и наставимо. На овом подручју имамо велики број старог и немоћног становништва и у том погледу смо развијали сарадњу са удружењима да се поведе већа брига за наше становништво у удаљеним планинским селима. Уназад четири до пет година значајна средства су добијена и од Европских фондова али и националних домаћих фондова за подручја насељена националним мањинама, те на тај начин бринемо и о нашим ОПГ-овима – прича Ивановић.

Напретком се могу похвалити и на подручју сарадње са локалном властима. У граду Пожеги и Пожешко-славонској жупанији заједно раде на унапређењу комуналне и друштвене инфраструктуре у насељима са српским становништвом, заједно са градом Пожегом обнављају и друштвени дом у Лазама које ће бити једно од окупљалишта српске заједнице на том подручју.

И са другим локалним самоуправама у којима немају политичку власт српска заједница пожешког краја развија партнерске односе са жељом за унапређењем животних услова становника тога подручја. Уназад неколико година сарадња са матичном државом је такође у порасту.

– Са нашом децом из Пакраца и Липика смо били гости у Србији где смо обишли многе институције у Београду и посетили председника Вучића. Сарадња се одвија и кроз допринос раду већима националних мањина на нашем подручју кроз финансирање наших пројеката, али и кроз друге моделе. Министарство културе Србије нам финансира радио емисију на Лаганини радију Пожега, тако да и на тај начин повећавамо информисаност српске заједнице у жупанији путем једног таквог пројекта. Имамо изузетно добру сарадњу са Амбасадом Републике Србије у Загребу и са генералним конзулом у Вуковару. Истакнуо бих и добру сарадњу са људима из Мачве који нам већ другу годину осигуравају пакетиће за децу поводом Светог Саве – додаје заменик жупана Пожешко-славонске жупаније.

Као у већини жупанија, тако и у Пожешко-славонској жупанији наводе да је велики проблем незаинтересованост младих за политику и управо због тога покушавају младе укључити у друштвени живот што је више могуће како би становници Славоније имали што бољу и светлију будућност.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар