АКТУЕЛНО:

Задовољство добрим односом Срба и њихове матичне државе

Интервју са генералним конзулом Републике Србије у Вуковару Александром Накићем који нам је причао о активностима које је провео након ступања на функцију.

Генерални конзул Репулике Србије у Вуковару Александар Накић на ту дужност ступио је у новембру прошле године. У овом кратком временском периоду имао је низ активности с циљем упознавања са Србима и српским организацијама на подручју које јурисдикционо покрива Генерални конзулат Републике Србије у Вуковару.

Пореклом сте из ових крајева, како оцењујете положај српског народа на овом подручју?

– У праву сте, моје порекло је из ових крајева, отац ми је рођени Вуковарац, са Сајмишта. Овде је завршио основну школу и Гимназију, а 1961. године је отишао за Србију на студије одакле се никада није ни враћао. Положај нашег народа генерално нигде није лак у целом овом региону и мислим да је положај нашег народа овде доста тежак, али смо зато ту да се помажемо, изађемо једни другима у сусрет. Ако говоримо о Вуковару мислим да је ситуација нешто боља и надам се да ће тако и бити како време одмиче.

Упознати сте са радом српских организација и политичких представника. Како оцењујете сарадњу Срба са својом матичном државом?

– Оно што могу да кажем то је период у назад неколико месеци јер сам у Вуковар дошао 11. новембра прошле године, задовољан сам тим односом, наравно да то увек може више и боље и уложићу свој максимум да та сарадња буде још боља.

Који је по Вама значај Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару поготово гледајући кроз призму Срба који живе на овом подручју?

– Једна од његових функција је да помаже људима са овог подручја који имају српско држављанство. Ми смо овде као једна врста сервиса за све оне којима су потребни одређени документи Републике Србије, али не само то него и свака друга врста помоћи и сарадње када су у питању спорт, култура, привреда.

На шта сте највише усмерили пажњу у свом досадашњем раду на месту Генералног конзула?

– Као што знате и ваши су медији у неколико наврата то преносили, обишао сам доста спортских клубова на простору Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније где год сам био позван. Постепено прелазимо и на домен културе, а свакако ставићемо акценат и на економију, прекограничну сарадњу, поготово ако узмемо у обзир да је такве сарадње било и у неком ранијем периоду.

У овом периоду посетили сте и Србе у Пакрацу и околини.

– Да, посетио сам западну Славонију и епископа Јована, тамо сам боравио кратко, само један дан, али 21. априла одлазим поново и настојаћу да у том периоду обиђем што више места на том подручју, упознам се са нашим људима, са њиховим животом, проблемима и потребама.

Ускоро нам се ближе и избори у Републици Србији. Да ли ће овде у конзулату бити отворено бирачко место?

– У Генералном конзулату ће 3. априла од седам часова бити отворено гласачко место, до предвиђеног рока овде се пријавило 311 људи који ће имати право гласа. Видећемо колико ће се њих одазвати на сам дан избора, али у сваком случају могу да будем задовољан већ самим бројем пријављених.

У фебруару сте обележили Дан државности Републике Србије, а тим поводом имали сте прилику и да окупите друштвено-политичке представнике Срба.

– Имали смо пријем овде у Генералном конзулату тим поводом и драго ми је да се већина позваних и одазвала нашем позиву, поготово јер су овде дошли и представници Срба из западне Славоније што ме је пријатно изненадило. Пре самог пријема у сарадњи са Српским културним центром приређена је прикладна изложба поводом овог националног празника. С таквом праксом наставићемо и следећих година, надајући се у нешто већем обиму уколико нам то дозволе епидемиолошке мере.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар