Сјећање на 12 бањалучких беба; Да се не заборави и никада не понови

Код споменика 12 беба на Новом гробљу у Бањалуци данас је служен парастос и положени су вијенци поводом 30 година од њихове смрти у Универзитетском клиничком центру усљед недостатка кисеоника који није могао да буде допремљен због ратних дејстава.

Парастос су служили свештеници бањалучке Епархије.

Цвијеће су положили родитељи 12 беба, предсједник Владе Радован Вишковић, делегација Народне скупштине, те бројне друге делегације.

Након парастоса, код Спомен-обиљежја „Живот“ вијенац су у име институција Републике Српске положили предсједница Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, делегација Народне скупштине, родитељи 12 беба, организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегација града Бањалука, представник Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Предсједница Удружења 12 беба Жељка Тубић поручила је да је потребно радити све да се више никада и никоме не деси овакав страшан злочин и да страдање 12 бањалучких звјездица буде опомена за све.

Предсједница Српске је истакла да институције и грађани треба да се обавежу на оно што се зове сигурна Република Српска у којој више нико никада неће одузети право дјеци да живе и имају лијечење, да иду у добре школе и граде сигурну будућност.

Предсједница Цвијановић је поручила да није могуће опростити погрешну одлуку свјетских моћника прије 30 година.

Премијер Српске је рекао да је страдање 12 бањалучких беба највећи злочин на овом простору, који институције Српске никада неће заборавити нити опростити свјетским моћницима.

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да је очигледно да још дуго неће бити саопштења Савјета безбједности УН у којем се реферира према смрти 12 бањалучких беба, али да ће се потрудити да им укаже да би то требало да ураде.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су „бањалучке звјездице“ најмлађе жртве рата у БиХ и директне жртве санкција и свјетских моћника.

Прва бањалучка беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобас изгубила је битку за живот са 14 година, а 14. беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар